Hampaiden valkaisu ammattilaisella vai itse? Molemmissa ongelmansa

Hampaiden valkaisu hammaslääkärillä on tehokasta, mutta mahdollisesti hampaita kuluttavaa. Kaupasta saatavista aineista tai tahnoista ei puolestaan ole juuri hyötyä.

– Hammaslääkärin vastaanotolla käytetään hampaiden valkaisussa aineita, joita ei kaupasta saa. Tällainen ammatillinen valkaisu on kotivalkaisuihin verrattuna paljon tehokkaampi. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä ihan yhtä mittaa siitä syystä, että vahvoina ja voimakkaasti hapettavina aineina ne voivat kuluttaa hammaskiillettä, hammaslääketieteen professori ja ylilääkäri Jukka Meurman sanoo.

Turvallinen aikaväli on yksilöllinen, ja siitä kannattaa neuvotella oman hammaslääkärin kanssa.

– Käsikaupasta saatavat valkaisut ovat teholtaan paljon vaatimattomampia. Valkaisevien hammastahnojen teho on vielä niitäkin lievempi.

Meurman sanoo, ettei luonnollisia keinoja hampaiden valkaisuun ole. Ei voi kuin yrittää pysytellä nykytilanteessa.

– Klassisia hampaiden värjääjiä ovat tee ja punaviini, oikeastaan mikä tahansa hyvin värjäävä ruoka-aine säännöllisesti käytettynä.

– Hampaita valkaisevalla pitäisi myös olla diagnoosi siitä, miksi hampaat ovat värjäytyneet: onko se vain pinnallista väriä vai syvällä? Esimerkiksi kuollut ja juurihoidettu hammas voi mustua syvältä. Se ei valkene millään aineella käsittelemällä, vaan vaatii ihan toisenlaisia hammaslääkärin temppuja, jolloin kuollut hammas valkaistaan tavallaan sisältä päin.

Lue myös:

    Uusimmat