Hämäräfirmat jo voitolla rakennusalan pudotuspelissä

Rakennusliiton II puheenjohtajan Kyösti Suokkaan mukaan alalla on nyt jo käynnissä henkiinjäämiskamppailu, jossa harmaan talouden toimijat menestyvät rehellisiä yrittäjiä paremmin.

- Tämä raadollinen peli muistetaan jo edellisen laman ajalta. Kun kustannuksia karsitaan, halvemmat, pimeästi työnsä hoitavat yrittäjät saavat urakoita, Suokas kertoo.

Isot rakennusliikkeet hoitavat asiansa pääsääntöisesti huolellisesti, mutta kun urakoita ketjutetaan, ketjun alapäässä aliurakoitsijoiden toiminta voi olla jo ihan muuta. Tämä ei juurikaan kiinnosta isoja tilaajia.

- Se on piittaamattomuutta. Kun pudotuspeli alkaa, myös moraali rapisee.

Eilen Kauppalehden Talousuutiset kertoi verottajan tehotarkastuksesta, jossa kolmanneksen tarkastetuista yrityksistä todettiin toimivan vilpillisesti.Ilmiön laajuus on tuttu asia Rakennusliitossa. Suokas ehdottaa yhdeksi ongelman ratkaisuksi valvonnan tehostamista.

- Ei esimerkiksi ulkomaalaisten firmojen veronkiertoa voi tarkastaa jälkikäteen kirjoituspöytätyönä. Meillä ei viranomaisilla ole sellaisia toimintaoikeuksia ja organisaatiota, joka tätä voisi tehokkaasti valvoa. Ja kun ei ole, niin asiat jätetään täysin hoitamatta, Suokas tuhahtaa.

Veronmaksajien arvioidaan menettävän vuosittain satoja miljoonia euroja rakennusalan harmaan talouden takia. Kenen taskuun rahat sitten menevät?

- Osa rahasta on tietenkin suomalaisen tilaajan taskussa, sillä hän saa halvemman tuotteen. Toisaalta pääurakoitsija hyötyy saamalla halvempia alihankintoja. Myös ulkomaista työvoimaa välittävät yrittäjät tienaavat. Työntekijät eivät näistä rahoista juurikaan hyödy, koska palkat ovat sellaisia, että ei niistä paljon käteen jää.

"En muista asiansa hoitanutta ulkomaalaista firmaa "

Suomalaisilla rakennustyömailla hommia on viime vuosina paiskinut iso joukko ulkomaalaisia työntekijöitä. Heidän osaltaan verot ja muut maksut ovat yleensä täysin retuperällä.

- En jaksa muistaa, milloin olisi ollut sellainen tilanne, että ulkomaille rekisteröidyssä yrityksessä asiat olisivat kunnossa, Suokas huokaa.

Ketkä näitä firmoja pyörittävät?

- Kyllä sieltä taustalta löytyy suomalaisia henkilöitä. He joko perustavat itse yrityksen esimerkiksi Puolaan tai Viroon tai hakevat sieltä sen yrittäjän.

Brittirakentajat tippuivat sosiaaliturvan varaan

Pimeää työtä tekevien ihmisten kohtalo voi olla tulevaisuudessa vielä karumpi. Tästä esimerkki löytyy Britanniasta.

Kansainvälinen komennustyö sai alkunsa, kun englantilaiset rakennustyöntekijät lähtivät rakentamaan Saksaa ja muuta Eurooppaa. Heidät määritettiin itsenäisiksi yrittäjiksi, minkä avulla kierrettiin verot ja sosiaalivakuutusmaksut.

- Nämä henkilöt työskentelivät sellaisilla palkoilla, että mitään ei jäänyt säästöön. Nyt samat miehet elävät Britanniassa yhteiskunnan sosiaalituen varassa, koska eläke on jäänyt aktiivivuosilta kertymättä, Suokas selittää.

Lue myös:

    Uusimmat