Haluton kumppani? Älä tee tätä hyväntahtoista virhettä

Mikä neuvoksi, kun kultasi ei tee mieli? Seksologin mukaan loputon ymmärtäminen ei auta seksuaalisen halun puutteen kanssa kamppailevaa.

Seksuaalisen halun puute on suhteellisen yleistä, ja ongelmalliseksi se muodostuu vasta, kun ihminen itse kokee haluttomuutensa häiritsevänä. Sen sijaan pariskuntien välillä voi olla ongelmia halujen kohtaamisessa.

Kumppani on kovilla toisen kärsiessä halun puutteesta. Seksologi Tarja Santalahden mukaan hyväntahtoinen kumppani saattaa päätyä jopa mahdollistamaan hiljaiselon makuuhuoneessa.

– Ylenpalttinen ymmärtäminen ja se, että ei näe osuuttaan kannustavana ja tukevana, mahdollistaa ja ylläpitää muuttumatonta tilannetta. Kumppanin pitää kannustaa ja tukea muutosta, Santalahti napauttaa.

Loputtoman ymmärtämisen sijaan Santalahti neuvoo kehumaan ja kannustamaan halutonta kumppania.

– Anna myönteistä, arvostavaa puhetta. Ryhdytään yhdessä tähän ja katsotaan, mitä tulee. Odotetaan, että jotain myös tapahtuu.

Santalahti kannustaa jatkamaan seksuaalisten aloitteiden tekemistä, vaikka kumppanin halut olisivatkin hukassa. Sivustakatsojaksi ei tule jättäytyä, vaan pysyä aktiivisena toimijana.

– Tuo julki, että haluat tehdä myös seksuaalisesti hyvää toiselle. Jatka aloitteita seksiin, mutta ei nöyrtyen ja anellen, että myös oma seksuaalinen omanarvontunto säilyisi.

Lue myös:

    Uusimmat