Haluatko veden virtaavan puutarhassa?

Valitse pieni allas tai hulppea suihkulähde, tyyntä heijastelua tai kuohuva putous. Vesiaihe kruunaa puutarhan.

Heijastuksia metallista

Matalat teräsaltaat vangitsevat katseen pienen rivitalopihan merihenkisessä sorapuutarhassa. Iltaisin kohdevalaisimet korostavat altaiden ja pation geometrisiä muotoja ja hillittyjä istutuksia.

Kiinnostuitko?

Matala allas on helppohoitoinen vesiaihe, vaikka seisova vesi pitääkin vaihtaa usein. Allas sopii myös paljon matkustavalle, koska sen voi huoletta jättää tyhjilleen. Vaihtelua kaipaava täyttää altaan kivillä tai matalakasvuisella maksaruoholla. Kuvan altaiden koot ovat 2,5 x 0,4 m ja 1,8 x 0,4 m. Molempien korkeus on vain 12 senttiä. Pihan ja altaat suunnitteli Maisemasuunnittelu Kontrasti. Altaat on valmistettu mittatilaustyönä harjatusta ruostumattomasta teräksestä.

Luonnonpuron tunnelmaa

Pieni vesiputous jäljittelee vapaana virtaavaa puroa. Kosteutta kaipaavat kasvit kurottavat lehtensä pärskeitä kohti.

Kiinnostuitko?

Tee leveä putous asentamalla putouksen reunalle leveä liuskekivi. Leveänä putous on näyttävä, vaikka se olisi matala. Luo putouksen alle lisää syöksy- ja virtauspaikkoja eri kokoisilla kivillä. Kuvan pikkukivet ovat Kekkilän Harmaata Graniittia.

Kanava ja putous

Kivetyssä uomassa virtaava vesi tuo mieleen ikivanhojen kulttuurien akveduktit. Kanava rakennetaan joko betonista valamalla tai kivistä muuraamalla. Vesi kulkee kanavassa kaatojen avulla.

Kiinnostuitko?

Arkkitehtonisen suoralinjainen kanava syntyy muotoon hakatuista kivistä ja sorasta. Malliksi voi ottaa myös puron tai betonisen sadevesikourun. Luonnollinen ilme saadaan aikaiseksi muuraamalla akvedukti särmättömistä luonnonkivistä. Suljetussa järjestelmässä vesi kerätään loppupäässä altaaseen ja nostetaan putkea pitkin takaisin kanavan yläpäähän. Mustat pikkukivet ovat Kekkilän kotimaista Musta Diabaasi -kivimurskaa.

Minikin riittää

Vesiaihe elävöittää puutarhaa, vaikka se olisi pienikokoinen. Pyöreän altaan muodot toistuvat koristekivissä ja klassikkokasvi jättipoimulehden lehdissä.

Kiinnostuitko?

Hätäisen ratkaisu on iso valmis teräsvati ja siihen vettä. Metallipajoissa voi myös teettää erimallisia kouruja tai altaita. Vaihda vesi usein. Kuvan kivet ovat Kekkilän Harmaa Graniitti -koristekiveä.

Teksti Minna Siltala
Kuvat: Patrick Rastenberger, Kekkilä

Lue myös:

    Uusimmat