Haluatko tehostaa muistiasi? Kokeile näitä vinkkejä

Aivosi ovat kuin kone: ne toimivat, kunhan vain muistat huoltaa niitä riittävän hyvin. Sen lisäksi ne kaipaavat jatkuvaa haastetta. 

Haluatko muistaa asioita paremmin ja olla tehokkaampi oppija? Pidä mielessäsi nämä viisi vinkkiä!

1. Liitä muistettavaan asiaan tarina

Tarinoiden muistaminen on meille helpompaa, siksi muistettavaan asiaan kannattaa liittää jokin merkitys. Jos sinun on esimerkiksi muistettava nimi Anna Kalajärvi, muistele vanhaa Anna-nimistä tuttavaasi ja kuvittele teidät yhteiselle kalastusreissulle järven jäille. 

2. Harrasta liikuntaa

Sen lisäksi, että liikunta pitää huolta kehostasi, se pitää huolta myös aivoistasi ja muististasi. 

Pyri harrastamaan liikuntaa monipuolisesti: juokse, hypi, venyttele ja käy salilla. Muista myös meditointi!

3. Treenaa aivojasi

Aivot rakastavat monipuolista puuhaa ja erilaisia haasteita! Sen sijaan, että katsot Game of Thronesia putkeen monta jaksoa, vietä aikaasi monipuolisesti: pelaa netissä shakkia, lue kirjoja, opettele piirtämään, harjoita kielitaitoasi ja opettele soittamaan pianoa. 

Mitä monipuolisemmin treenaat eri kykyjä, sitä paremmin aivosi toimivat, mikä vaikuttaa myös muistiisi. 

4. Opeta muita

Jo 60-luvulla tiedettiin, että muiden opettaminen on tehokkain tapa oppia itse. Yhdysvaltalaisen NTL-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan opimme vain viisi prosenttia sisällöstä, jos kuuntelemme luentoa ja 10 prosenttia, kun luemme sitä itse, 75 prosenttia, kun teemme itse ja jopa 90 prosenttia, kun opetamme muita. 

Jos siis haluat painaa mieleesi jotain, opeta muita tai ota muistettava asia mukaan käytännön elämääsi. 

5. Nuku tarpeeksi

Riittävä uni on yksi tärkeimmistä, mutta vähiten arvostetuista tavoista huoltaa kehoa ja mieltä. Koska aivosi ovat jatkuvan ärsyketulvan uhri, ne tarvitsevat lepoa siinä missä kehosikin. 

Kaikkihan tietävät, että väsyneenä muisti temppuilee, mutta myös vähäinen univaje vaikuttaa oppimiskykyysi. Siispä: mene ajoissa nukkumaan ja lepää riittävästi, näin olet tehokkaimmillasi. 

Lue myös:

    Uusimmat