Haluaisitko sinäkin olla liikuntaintoilija? Tee mahdottomasta totta ja toimi näin!

Haluaisitko sinäkin olla koukussa liikuntaan? Usko tai älä, näillä vinkeillä se on mahdollista – kukaan ei nimittäin synny juoksijaksi tai kuntosalihirmuksi, vaan treeniäkin on treenattava, jotta se kulkee. 

Eihän niiltä saa enää mitään rauhaa – liikunta-addikteilta nimittäin. Bussipysäkillä joku valittaa kipeitä vatsalihaksia ja töihin tullessasi kollega astelee toimistolle suihkunraikkaana, koska pyöräili töihin. 

Ärsyttävää, mutta sitten kuitenkin salaa kadehdittavaa – miten nuo sen tekevät, nauttivat liikunnasta ja jäävät siihen jopa koukkuun? 

Usko tai älä, se on mahdollista myös sinulle. Se vaatii vain ripauksen asennemuutosta ja hyvät lenkkitossut (eikä aina edes niitäkään).

Aloita pienellä muutoksella

Elämäntapamuutos onnistuu helpommin, jos muutat tapojasi vain vähän kerrallaan. Täydellinen ruokaremontti ja viiden hikitreenin viikko-ohjelma voivat onnistua muutaman viikon verran, mutta sen jälkeen lipsut vanhoihin tapoihisi. 

Kun yksi muutos on onnistunut ja se on osa rutiinejasi, siirry seuraavaan. 

Anna itsellesi lupa tehdä vain vähän kerrallaan – tärkeintä on aloittaa!

Lupaa itsellesi että lisäät liikuntaa sen verran, kuin tiedät varmasti pystyväsi, oli se sitten vaikka reipas vartin kävelylenkki tai yksi kuntosalitreeni kerran viikossa. Kaikki tämän jälkeen on plussaa. 

Kun onnistut tavoitteessasi, aivosi saavat tyydytystä ja tunnet mielihyvää, mikä on tärkeää jatkamisen kannalta. Vartin lenkki myös helposti pitenee helposti, lähteminen on usein vaikeinta. 

Ole valmis hieman kärsimään

Etkö ole juoksija? Usko tai älä, sinä olet juoksija, kunhan aloitat ja jatkat harrastustasi. Juoksukunnon kasvu tapahtuu yllättävän nopeasti, jo muutaman kerran jälkeen huomaat eron entiseen. 

Ensin sinun on kuitenkin niin sanotusti potkittava itsesi ylös, ulos ja lenkille. Kokeile esimerkiksi seuraavaa: käyt kaksi kertaa viikossa lenkillä, jonka teho ei ole sinulle liian kova. Voit esimerkiksi ensin kävellä kaksi katuvalopylvään väliä, sen jälkeen juosta kaksi ja sen jälkeen taas kävellä. Kun huomaat tämän sujuvan hyvin, pidennä treenin tehoa ja kestoa. 

Jokainen liikkuja on joutunut aloittamaan jostain. Jos et tällä hetkellä nauti liikkumisesta, älä anna sen lannistaa vaan käytä kuuluisaa suomalaista sisuasi hyväksesi. Aloittaminen on usein se vaikein hetki. 

Tee asiat omalla tavallasi

Aamulenkki tyhjään vatsaan ei taatusti ole kaikkien juttu! Jos olet aamu-uninen, koisi niin pitkään kuin sielu sietää ja liiku vasta illalla.  

Tärkeintä on nyt tehdä liikkumisesta rutiini, jotta tulet tehneeksi sitä niin kauan että jäät siihen koukkuun. Koukuttuminen nimittäin tapahtuu jossain vaiheessa, kunhan jatkat liikkumista tarpeeksi kauan. 

Huijaa itseäsi

Haluatko katsoa telkkaria koko illan? Voit tehdä sen ja silti liikkua. Päätä esimerkiksi että teet lihaskuntoliikkeitä mainoskatkojen ajan tai käy pikaisella lenkillä ja katso telkkaria vasta sen jälkeen. 

Kuntolihasliikkeet television katselun lomassa eivät tunnu kuntoilulta, vaan television katselulta. Ne kuitenkin kasvattavat kuntoasi ihan yhtä tehokkaasti kuin ilman televisiotakin. 

Muuta myös ruokavaliotasi, mutta älä liikaa

Tee päätös, että syöt yhdellä aterialla runsaasti hedelmiä tai että vähennät herkuttelua. 

Vaihda esimerkiksi aamupala smoothieen tai korvaa toinen lämmin ateria runsaalla salaatilla. Muista  myös pyrkiä säännölliseen ateriarytmiin, jotta verensokerisi ei heilahtele ja väsytä. 

Energisoiva ruokavalio antaa enemmän energiaa myös liikkumiseen, ja liikunta puolestaan tehostaa ruokavalion vaikutusta. Kun olet energisempi, liikkuminen on helpompaa ja usko tai älä – myös koukuttavampaa!

Katso Fitnesspäiväkirjojen Eevin treenivinkit ja liiku kotona!

Lue myös:

    Uusimmat