Mainos

Hallitusryhmissä juhlittiin ja laulettiin: Sote-valinnanvapaus eteni natisten ja Pekkariselle veisattiin onnittelulaulu

0:52

Hallituspuolueitten eduskuntaryhmät olivat juhlamielellä, kun ne hyväksyivät sote-uudistuksen valinnanvapausmallin etenemisen lausuntokierrokselle. Sote ei kuitenkaan ollut juhlamielen syy, vaan kahden konkarikansanedustajan syntymäpäivät. Keskustan ja kokoomuksen kiista valinnanvapaudesta näyttää jatkuvan lausuntokierroksen jälkeen, eikä hallituskriisiäkään voi sulkea pois.

Keskustan ryhmähuoneessa kaikui onnittelulaulun lisäksi myös Keski-Suomen maakuntalaulu, kun edustajatoverit onnittelivat varapuhemies Mauri Pekkarista hänen 70-vuotispäivänsä johdosta. Tarjolla oli myös kakkua ja kahvia. Pekkarinen oli aikonut ohittaa merkkipäivänsä ryhmässä matalalla profiililla, mutta tuli omiensa yllättämäksi.

– Kepu pettää aina, toisteli Pekkarinen useaan kertaan. Ilmeestä päätellen yllätys ei kuitenkaan ollut Pekkariselle tyystin vastenmielinen.

Hetkeä myöhemmin naapurihuoneessa raikui taas onnittelulaulu, kun kokoomusryhmä juhli konkarikansanedustaja Pertti Salolaisen 77-vuotispäivää. 

2:07

Sote-veivaus jatkuu

Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi valinnanvapaus-lakiluonnoksen lähettämisen lausuntokierrokselle lopulta yksimielisesti.

– Ryhmä kuitenkin painottaa, että lausuntokierroksen on oltava aito ja esitystä on korjattava, jos tarvetta siihen ilmenee, tiivisti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Keskustan ryhmässä oli kuitenkin suhtauduttu kriittiisesti ja epäillen valinnanvapauden vaikutuksiin. Ilmassa oli sellaista henkeä, että lausuntokierroksen palautteen perusteella esitykseen voitaisiin vielä tehdä merkittäviä muutoksia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä hyväksyi kompromissiesityksen sellaisenaan lausuntokierrokselle lähetettäväksi. Myös sininen eduskuntaryhmä hyväksyi esityksen lähettämisen lausunnoille.

Uusi hallituskriisi?

Asetelma näyttää nyt sellaiselta, että synttärijuhlatunnelmissa edenneestä valinnanvapausmallista tullaan riitelemään uudestaan marraskuun lausuntokierroksen jälkeen. Jännite keskustan ja kokoomuksen välillä saattaa kärjistyä uudestaan kriisin partaalle, jos nyt sovittu valinnanvapausmalli ei kelpaa asiantuntijoille.

Erityisen ratkaisevassa asemassa on jälleen eduskunnan perustuslakivaliokunta, jos lakiesitys saadaan ylipäätään pidettyä pystyssä siihen asti. Jos perustuslaikivaliokunta löytää uudestakin valinnanvapausmallista sanomista, niin se olisi hallitukselle vakava paikka. Mitä tekee kokoomus, jos keskustan haluaman maakuntahallinnon vastikkeeksi saatu valinnanvapaus kutistuu kutistumistaan?

Eli käykö niin, että mikä laulaen tulee, se viheltäen menee? Vai syntyykö sote? Tarina jatkuu lausuntokierroksen jälkeen ja loppuratkaisu nähdään viimeistään ensi keväänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.