Hallituskumppaneiden välit viilenevät yhtä tahtia syksyn kanssa – kestääkö hallitus tulevat väännöt?

8:39
Videolla koko haastattelu: Hallituskumppaneiden välit viilenevät yhtä tahtia syksyn kanssa

Hallituskumppaneiden välit viilenevät yhtä tahtia syksyn kanssa.

Hallituksen julkisuudessakin väännetyn kiistan ytimessä on raha ja velkaantuminen, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Kiista näyttäytyy keskittyvän varsinkin hallituspuolue keskustan ja SDP:n välille. Kiistanäytelmä kulminoitui Veikkaus-rahojen kohtaloon, ja tiede ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen ulostuloon rahojen leikkaamisesta. Sittemmin pääministeri Sanna Marin ilmoitti leikkausten perumisesta.

– Veikkaus-kiistan taustalla on suurempia näkemyseroja siitä, miten finanssi- ja talouspolitiikka tulisi hoitaa eli puolueiden pohjaideologiaa, Jokisipilä arvioi.

– Tässä on ennen kaikkea kysymys asioista. Siitä, että näkemykset talouspolitiikan suurista linjoista menevät jonkin verran ristiin suurten hallituspuolueiden kesken.

Päästäänkö hallituskausi loppuun?

Tutkija uskoo, että kuluva hallituskausi päästään loppuun nykyisellä kokoonpanolla. Puolueille ei ole parempiakaan hallituskumpaneita tarjolla.

– Itse pitäisin aika epätodennäköisenä skenaariona, että erimielisyydet yltyisivät sille tasolle, että alettaisiin puhua hallitusyhteistyön jatkosta.

Veikkaus-miljoonat eivät kuitenkaan jää hallituksen ainoaksi vääntöpalikaksi. Ensi kevään kehysriihi tulee olemaan vaikea, Jokisipilä arvioi.

– Näitä sovittuja leikkauksia on siirretty eteenpäin kehysriihestä budjettiriihen. Jossain kohtaa päätöksiä on tehtävä suuntaan tai toiseen. Lisää jännitystä tuovat myös tammikuussa olevat ensimmäiset aluevaalit, Jokisipilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja