MTV Uutisten kysely: Sdp:n kenttäväki pettyi ministeri Kurvisen toimintaan – demarien arvio hallitusyhteistyöstä on keskustalaisia myönteisempää

4:43
Katso video: Sdp ei usko Veikkaus-riidan heikentävän yhteistyökykyä – MTV:n kysely paljasti puolueiden näkemyserot

MTV Uutiset kysyi Sdp:n piirihallitusten jäseniltä arvioita siitä, minkälaiset jäljet riitely Veikkauksen edunsaajien leikkausten perumisesta jätti. Puolet vastaajista katsoo, että yhteistyö hallituskumppani keskustan kanssa säilyy entisellään riidasta huolimatta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Sdp:n kentän tuntemukset jakaantuvat siitä, heikentääkö Veikkaus-jupakka Sdp:n ja keskustan yhteistyökykyä hallituksessa.

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista Sdp:n piirihallitusten jäsenistä 51 prosenttia katsoo, ettei riitely Veikkauksen edunsaajien leikkauksista vaikuta yhteistyökykyyn millään tavalla.

Vastaajista 41 prosenttia uskoo, että yhteistyökyky heikentyy riitelyn seurauksena jonkin verran ja viisi prosenttia uskoo yhteistyökyvyn heikentyneen paljon.

Vain kolme prosenttia vastaajista uskoo riitelyn vahvistavan yhteistyökykyä jonkin verran.

– Tilanne on nyt se, että toiset puolueet kipuilevat hallituksessa enemmän kuin toiset ja niin syntyy välillä luottamuspulaa. Tässä on mahdollisuus kuroa luottamuspula umpeen tai sitten jatkaa epäluottamuksen kanssa. Uskon, että luottamus paranee, koska kaikilla on halu toteuttaa hallitusohjelmaa tällä kaudella, pohtii turkulainen Sdp:n kaupunginvaltuutettu Viivu Seila.

Kyselyyn vastasi 96 Sdp:n piirihallitusten jäsentä ja vastausprosentiksi muodostui 60. MTV Uutisten teettämän kyselyn teki Corefiner Oy.

MTV Uutiset kertoi aiemmin perjantaina keskustan piirihallitusten jäsenille tehdystä vastaavasta kyselystä. Keskustalaisista yli 70 prosenttia oli sitä mieltä, että yhteistyökyky on heikentynyt vähintään jonkin verran.

1:59
Perjantaina uutisoitiin keskustalaisten näkemyksestä hallituksen yhteistyökykyyn.

Kurviselle heikko arvosana demareilta

Viime viikkojen ajan hallituksen sisäisiä välejä hiertänyt Veikkaus-jupakka oli seurausta siitä, että kevään kehysriihessä hallitus päätti, etteivät Veikkauksen edunsaajat saa enää vuonna 2022 täyttä kompensaatiota. Edunsaajille ohjattavat Veikkauksen tuotot alenevat, koska haittoja peliongelmaisille yritetään vähentää.

Kompensaatio oltiin jättämässä 90 prosentin tasolle, mikä tarkoitti noin 77 miljoonan euron leikkausta kulttuurilta, liikunnalta, nuorisotyöltä ja sote-järjestöiltä.

Lokakuun alkupuolella Vasemmistoliiton ministeriryhmä esitti hallituksen sisällä, että Veikkaus-leikkaukset ensi vuodelle olisi peruttava. Leikkausten kohtalo otettiin viisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien pöydälle.

Reilu viikko sitten tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotti opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellusta leikkauslistasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli toivonut, ettei julkistusta tehtäisi, koska leikkauksista yhä neuvoteltiin. Marin ei halunnut kulttuurialalle lisää epävarmuutta.

Kurvinen on korostanut, että valmisteltu leikkauslista olisi tullut julkisuuteen muutenkin ja hän halusi avoimesti kertoa siitä.

Lopulta leikkaus ensi vuodelle peruttiin, kun erityisesti pääministeri Marin sitä lähti voimakkaasti ajamaan.

Kyselyssä Sdp:n piirihallitusten jäsenet arvostavat Marinin toimintaa korkeammalle kuin Kurvisen. Keskustalaisten kohdalla asetelma oli päinvastainen.

Marin saa toiminnastaan Veikkaus-prosessissa kouluarvosanojen keskiarvoksi lähes kiitettävän 8,6 ja Kurvinen heikon 5,6.

Sdp:n kentällä on toki muutamia, jotka arvostavat myös Kurvisen toimintaa.

– Ihan samoja 7-8 arvosanoja antaisin Kurviselle. Ei tämä niin mahdottoman suuri kriisi ole. Julkisuudessa tulee aina isompia ristiriitoja, miettii Tuomas Kinnunen Sdp:n Savo-Karjalan piiristä.

– Veikkaan, että tässä on käynyt jonkin sortin kommunikointikatkos ja sen takia toimintatavat eronneet ja tilanne tullut tällaiseksi, Seila miettii.

Kyselyssä 84 prosenttia Sdp:n vastaajista uskoo, että keskusta pysyy hallituksessa kauden loppuun.

– Enpä usko, että suurempaa vaikutusta jää. Ei ole oikein muita vaihtoehtoja viedä tämän maan asioita eteenpäin kuin tämä nykyinen koalitio, raisiolainen Sdp:n kaupunginvaltuutettu Jarmo Rosama sanoo.

Keskustalaisista vastaajista 63 prosenttia uskoo hallituksessa pysymiseen.

Pystytäänkö leikkauksiin?

Hallitus on aiemmin sopinut, että vuodesta 2023 eteenpäin tehdään 370 miljoonan euron leikkaukset.

Kyselyssä kysyttiin myös sitä, uskotaanko hallituksen lopulta myös tekevän leikkaukset?

Sdp:n kentän vastaajista 51 prosenttia uskoo leikkausten toteutuvan ja 27 prosenttia ei usko niiden toteutuvan. Loput eivät osanneet sanoa.

Keskustalaisten vastaajien joukossa vain noin joka kolmas uskoi leikkausten toteutuvan ja 48 prosenttia ei usko leikkausten tapahtuvan. Keskustalaisista vastaajista 20 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa leikkausten toteutumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja