Hallituksen puoliväliriihessä toinen päivä – kelpaako Marinin kompromissi?

Hallitus aloitti tänään puoliväliriihensä, jossa on tarkotus linjata tulevaa talous- ja työllisyyspolitiikkaa – näin valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi ensimmäistä neuvottelupäivää 3:12
Näin valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi ensimmäistä neuvottelupäivää: "Jumissahan tämä tällä hetkellä on"

Hallitus jatkaa tänään puoliväliriihessä käytäviä neuvotteluja. Puolueiden edustajat palaavat Helsingin Säätytaloon yhdeksältä.

Valtioneuvoston kanslia kertoi eilen puoli seitsemän maissa koko hallituksen neuvotteluiden päättymisestä, mutta hallituspuolueiden johtajat jatkoivat vielä tämän jälkeen neuvonpitoaan. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi illalla tehneensä kompromissiesityksen talous- ja työllisyystoimista hallituspuolueiden johtajille sekä toivoi ratkaisuhalukkuuden löytymistä. Hän ei kuitenkaan avannut kompromissin sisältöä julkisuudessa.

STT:n tietojen mukaan pääministeri Marinin kompromissiesitys veisi hallituksen työllisyyspäätökset lähelle sen asettamaa tavoitetta, joka on 80 000 työllistä vaalikauden aikana.

Pohjana ovat eri ministeriöiden arviot. Jo aiemmin päätökset on tehty yli 30 000 työllisen osalta.

Marinin kompromissiesitys sisältäisi STT:n tietojen mukaan muun muassa työvoimapalveluiden siirron pysyvästi kunnille ja kannustimien luomisen niille sekä panostuksia osaamiseen.

Esitys ei STT:n tietojen mukaan sisällä leikkausta ansiosidonnaisen kestoon tai tasoon.

STT:n tietojen mukaan esillä on ollut myös se, että hallituksen työllisyystavoitetta nostettaisiin aiemmasta 100 000 työlliseen.

Odotuksissa ratkaisuja tuleville vuosille

Vaalikauden puoliväliin osuvasta kehysriihestä odotetaan valtiontalouden suuntaviivoihin liittyviä ratkaisuja tuleville vuosille.

Valtiovarainministeripuolue keskusta on usein perännyt sitä, että uudet työllisyyskeinot eivät saisi rasittaa julkista taloutta, vaan niiden päinvastoin tulee auttaa sen tasapainottamisessa.

Puoliväliriihen on ennakkoon kerrottu kestävän kaksi päivää. Hallituksen on tarkoitus järjestää tiedotustilaisuus neuvottelujen päätteeksi Säätytalon viereisessä Valtioneuvoston linnassa.

Tiedotustilaisuuden ajankohta ei ole kuitenkaan etukäteen tiedossa, vaan siitä odotetaan tietoa neuvottelujen edistymisen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat