Matti Vanhaselta avointa puhetta MTV Uutisille: Hallituksen kehysriihineuvottelut ovat jumissa – "Missään olennaisessa ei ole päästy eteenpäin"

3:12
Katso video! Matti Vanhanen avoimena: "Jumissahan tämä tällä hetkellä on"

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hallituksen kehysriihineuvottelut ovat jumissa.

Hallitus on tänään aloittanut kehysriihineuvottelunsa, joissa päätetään talouspolitiikan tulevista linjauksista.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo suoraan: edistystä ei ole tullut.

– Tosiasia on se, että missään olennaisessa ei ole päästy eteenpäin, Vanhanen sanoo.

Muu hallitus on tältä päivältä lopettanut neuvottelut, mutta puoluejohtajien viisikko jatkaa neuvotteluja edelleen Säätytalolla.

"Jumissahan tämä on"

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan hallituksen kaksi suurinta puoluetta, SDP ja keskusta, syyttelevät neuvottelujen jumiutumisesta toisiaan.

– Varmaan sekin voi pitää paikkaansa. Jumissahan tämä tällä hetkellä on, Vanhanen toteaa.

– Suurimmilla puolueilla on suuri vastuu siitä, että ratkaisuja löytyy, mutta kaikkien viiden hallituspuolueen tuki tietysti tarvitaan ratkaisuille.

Valtiovarainministerin mukaan keskusteluissa junnataan nyt etenkin Suomen tulevien menojen tasosta sekä tarvittavista työllisyystoimista.

Kehysriihineuvottelujen on lähtökohtaisesti ollut tarkoitus kestää vain keskiviikon ja torstain ajan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että riihi saattaa venyä ainakin perjantaillekin.

– Ainakin itselläni kalenteri on tyhjänä niin kauan kuin tarvitaan, Vanhanen sanoo.

SDP:llä ja keskustalla selkeät näkemyserot

MTV Uutisten tietojen mukaan SDP:llä ja keskustalla on eri näkemys siitä, miten neuvotteluissa esillä olleet työllisyystoimet oikeastaan vaikuttavat julkiseen talouteen.

Keskustan mukaan esillä on ollut liikaa toimia, jotka maksaisivat julkiselle taloudelle. Keskusta ei halua "ostaa" työpaikkoja toimilla, jotka maksavat valtiolle.

SDP:n mielestä esitys noin 30 000–35 000 lisätyöllisen toimista on jo olemassa. SDP:n mielestä tämän esityksen toimet ovat niin sanottuja "kovia" työllisyyskeinoja, kun taas keskusta pitää toimia "pehmeinä".

Keskusta haluaa tukeutua vahvasti valtiovarainministeriön laskelmiin työllisyystoimien vaikutuksista, kun taas SDP on käyttänyt eri laskentatapoja.

Neuvottelujen tunnelma ei ole ollut paras mahdollinen. MTV Uutisten tietojen mukaan keskustalaiset syyttävät pääministeri Sanna Marinia (sd.) neuvottelujen viivästymisestä, ja kaikki muut puolueet ovat puolestaan ihmeissään keskustan neuvotteluhaluttomuudesta.

Tunnelmia paransi hieman, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pääsi tänään alkuillasta kertomaan julkisuuteen kulttuuri-, tapahtuma- ja liikunta-alan tukipaketista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja