Haaveissa asunto ulkomailta? Ota nämä asiat huomioon

Moni suomalainen haaveilee kakkoskodista ulkomailla. Mitä kaikkea pitää huomioida, kun haluaa kodin lämpimästä?

Suomen talvi on tunnetusti pitkä ja kylmä, joten ei ihme, että moni haaveilee kodista myös ulkomailla. Monelle kakkoskoti on turvapaikka talveksi, toiset matkustelevat ulkomaan kotiinsa aina ehtiessään. Olivatpa asunnon tarpeet mitkä hyvänsä, ei lomakotia kannata ostaa suin päin. Mitä kaikkea sitten olisi hyvä huomioida, kun on ostamassa ulkomailta asuntoa?

– Maltti on hankinnassa ehdottomasti valttia, ei pidä vain hetken mielijohteesta rynnätä ostamaan asuntoa, muistuttaa ulkomailtakin asuntoja välittävän RE/MAX-kiinteistövälitysketjun yrittäjä Markku Himanen.

– Oma tarve pitää miettiä tarkkaan: minkä kokoinen asunto on sopiva, miltä alueelta, mitä palveluita on lähellä, asunnon kunto, ylipäätään rakennuksen tai alueen kunto, jotta ei tule yllätyksiä mahdollisten suurten remonttien muodossa. Periaatteessa samaa selvittämistä kuin asunnon ostamisessa täällä Suomessakin – ulkomailla pitää olla vain huolellisempi.

Tutustu naapurustoon

Uusi koti kannattaa valita niin, että naapurusto on jo tullut tutuksi. Hetken mielijohteesta ei siis kannata ostaa asuntoa paikasta, johon ei ole etukäteen malttanut tutustua.

– Kannattaa vaikka vuokrata asunto lyhyeksi ajaksi kyseisestä paikasta, jotta pystyy paremmin tutustumaan alueeseen ja sen ympärillä pyörivään maailmaan. Miettiä kannattaa myös sitä, että jos jossain vaiheessa haluaakin päästä eroon ostamastaan asunnosta, minkälainen prosessi siitä tulee. Joissain tapauksissa se voi olla hyvinkin vaikeaa ja kestää vuosia, lopputulos voi olla taloudellisesti tappiollinenkin, Himanen varoittelee.

Himanen muistuttaa myös valitsemaan tarkoin asuntoa välittävän tahon.

– Ei ehkä kannata ostaa yksityiseltä henkilöltä tai pieneltä firmalta, kannattaa luottaa isompaan firmaan tai välitysfirmaan, joka tekee laajemmin työtä alueella. Paikallinen lainsäädäntö voi tuoda yllätyksiä, jollei koukeroita ole selvittämässä joku, joka tuntee kuviot.

Joissain maissa on myös mahdollista saada myös suomenkielistä apua kauppojen teossa.

– Monissa maissa, esimerkiksi Espanjassa, toimii suomalaisia lakimiehiä ja välittäjiä, jotka voivat auttaa kauppaan liittyvien papereiden selvittämisessä ja muutenkin apuna kaupankäynnissä.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat