Mainos

H1N1-rokote turha jo oireilevalle

Sikainfluenssarokote ei tehoa, jos sikainfluenssan on jo ehtinyt saada ja potilas oireilee.

- Rokotukseen liittyvän immuniteetin kehittyminen vie parisen viikkoa, kertoo Lapin keskussairaalan infektioyksikön ylilääkäri Markku Broas.

Broas arvioi, että tieto sikainfluenssarokotteiden turvallisuudesta sekä uudet tautitapaukset ovat saaneet ihmiset myönteisiksi rokottamista kohtaan. Sikainfluenssarokotteen ottaminen on edelleen vapaaehtoista.

Sikainfluenssaepidemia on jo alkanut Pohjois-Suomessa. Lapin sairaanhoitopiiri on päättänyt aikaistaa H1N1-rokotteiden antamista taudin leviämisen takia. Terveydenhuoltohenkilökunnan rokottaminen alkaa jo huomenna.

- Meillä oli tarkoitus aloittaa rokottaminen ensi viikolla, mutta aikataulussa on kiirehditty. Viime viikon lopulla löytyi isompi tautirypäs ja päädyimme siksi aikaistamaan rokotteiden antamista.

Sodankylän jääkäriprikaatissa on diagnosoitu kymmeniä sikainfluenssatartuntoja. Lisäksi Rovaniemen alueella on varmistettu noin 30 sikainfluenssatapausta kahden viikon aikana.

- Ensimmäiset rokotteet saapuvat tämän päivän aikana. Sikainfluenssarokotukset alkavat siis käytännössä heti, kun rokotteet saapuvat.

Terveydenhuoltohenkilökunnan jälkeen rokotetaan riskiryhmät, joita Broas arvioi olevan noin 10 prosenttia väestöstä.

Lapin sairaanhoitopiirin terveydenhuoltohenkilökunta on suojautunut hyvin, mutta silti osa on jo sairastunut.

- Vastaanottoyksiköissä henkilökunta käyttää kirurgista suu-nenä-suojusta sekä visiiriä ja myös potilaat käyttävät suusuojusta. Lisäksi käsihygieniasta pidetään huolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.