Gynekologi: Vaihdevuosioireisiin on vain yksi tehokas hoito

7:41

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että estrogeenihoito on paras apu vaihdevuosioireisiin.

– Jos vaihdevuosioireet ovat vahvat – esimerkiksi yöunet lähtevät ja on epätoivoinen fiilis muutenkin elämässä, kun ei saa unta eikä jaksa tehdä mitään –, niin tämän tyyppiset oireet katoavat kokonaan. Siihen on ainoastaan yksi tehokas hoito, ja se on estrogeeni, Leena Väisälä sanoi lähetyksessä.

Estrogeeniä voi käyttää joko tabletteina, geelinä tai laastareina. Sivuhyötyinä limakalvot pysyvät hyvässä kunnossa ja tarve juosta jatkuvasti pissalla voi vähentyä. Lisäksi hormonihoito näyttäisi suojaavan ainakin sydäntauteja ja osteoporoosia vastaan.

– On hirveän tärkeää aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun ne oireet alkavat.

Väisälän mielestä itsekseen on turha sinnitellä.

– Pahat oireet näyttäisivät kestävän keskimäärin yli viisi vuotta, kuusi–seitsemänkin vuotta – osalla jopa ihan parikymmentä vuotta. Kyllä oireet kannattaisi hoitaa, jos ne ovat vahvat. Muuten joudutaan usein käyttämään mieliala- ja unilääkkeitä, ja niiden vaarat ovat myös olemassa olevia tosiasioita.

Minkä ikäiseksi hormonikorvaushoitoja voidaan käyttää? Millainen kuolleisuus hormikorvaushoitoja käyttävillä naisilla on muihin verrattuna? Voiko elämäntavoilla vaikuttaa vaihdevuosioireisiin? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja