Get the Gringo

USA 2012. Ohjaus: Adrian Grunberg. Käsikirjoitus: Mel Gibson, Adrian Grunberg, Stacy Perskie. Kuvaus: Benoit Debie. Leikkaus: Steven Rosenblum. Musiikki: Antonio Pinto. Tuotanto: Mel Gibson, Bruce Davey, Stacy Perskie. Pääosissa: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Dolores Heredia. Kesto: 95 min.

Get the Gringo alkaa kohtauksella, jossa pellenaamareihin sonnustautuneet miehet kaasuttavat USA:n rajavartiostoa pakoon Meksikon rajalla. Auto rysähtää valtioiden raja-aidan läpi ja toinen rosvoista kuolee tulituksessa. Kuskin naamion takaa paljastuu Mel Gibson, joka päätyy tarinassa pahamaineiseen meksikolaiseen vankilaan nimeltä El Pueblito ja hänen miljoonien ryöstösaaliinsa toisten taskuun. Gibson on elokuvan ainoa tähti, joka on mukana myös käsikirjoittajana ja tuottajana.

Tyylilaji käy heti alkuminuuteilla selväksi. Get the Gringo on pulp-hengessä tehtyä kovapintaista ja kylmää äijätoimintaa, jossa turhat tunteet eivät toimintaa hidasta. Gibson toimii myös kertojana, joka huomioi tapahtumia lakoniseen, viisastelevaan tyyliinsä. Gringoksi kutsuttu nimetön kuski on väkivaltainen taparikollinen, joka on paha myös suustaan. Rooli ei siis ole Gibsonin kovia kolhuja kokeneen julkisuuskuvan kiillotusyritys.

El Pueblito on köyhälistön markkinoita muistuttava vankila. Elokuvan toiminta tapahtuu pääosin vankila-alueen sisällä, joka on värikäs, saastainen ja levoton. Vankilamiljöö on lavastettu niin ikävän näköiseksi paikaksi, että sen voi melkein tuntea löyhkäävän. Jos on rahaa ja kontaktit kunnossa, vankilasta voi ostaa tavaroita, asuntoja, huumeita ja seksiä. Monilla on vankilassa mukana myös puolisot ja lapset.

Hierarkia ja pelisäännöt El Puebliton aitojen sisäpuolella ovat selkeät, ja Gringo oppii nopeasti verkostoitumaan. Tässä häntä auttaa 10-vuotias poika, jolla on vankilan sisällä täydellinen vapautensa. Poika on myös oleellinen osa suurempaa juonta.

Pojan kautta Gringo pääsee todistamaan uhrautuvan ja moraalisen puolen itsestään. Olisiko tämä kumarrus amerikkalaisten arvojen puoleen, kun paatuneen rikollisen sisimmästä paljastuukin pehmo perheenisä?

Romantiikkaakin on elokuvassa häivähdys, mutta vain häivähdys – ja hyvä niin. Get the Gringo on paketti räjähdyksiä, juonitteluja, tappoja, väkivaltaa ja humoristisia letkautuksia. Elokuvan jaksaa katsoa, mutta kesän pärjää vallan mainiosti myös ilman sitä.

Teksti: Minna Karila

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja