Fysioterapeutti neuvoo: Tarkista kehosi kunto viimeistään tässä iässä

20:34

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet fysioterapeutit Minna Penttilä ja Sanna Korteniemi kertoivat, missä iässä fyysisen kunnon perushuolto kannattaa viimeistään tehdä.

– Kolmeenkymppiin asti ihminen rakentaa tätä linnaansa. Ja se on vain itsestä kiinni, miten paljon siihen nähdään vaivaa – millaiset perustukset sille talollesi saat, fysioterapeutti Minna Penttilä sanoo.

– 30-55-vuotiaaksi menee kyllä ihan sillä perushuollolla, sillä, että vähän liikut ja pidät huolta. Ne ruuhkavuodet vie huomion pois "talosta". Mutta kaikki rakennuksethan kestävät sen 20 vuotta pienellä huollolla ja fiksaamisella – sitten 55-vuotiaana näyttää siltä, että tarvitaan se perushuolto.

Penttilän mukaan ihmisillä alkaa tuossa iässä onneksi olemaan myös asialle aikaa, jos asiaan vain osaa kiinnittää huomiota. 55 vuoden iässä ehtii vielä rakentamaan kehostaan vanhuuden varalle turvallisen "kodin".

Fysioterapeutti Sanna Korteniemen mukaan liikunta olisi hyvä aloittaa jollain mielekkäällä lajilla. Tärkeintä olisi kuitenkin kaksi–kolme kertaa viikossa tehtävä kuntosaliharjoittelu. 

– Täytyy pitää huolta, että nivelten ympärillä on hyvät, tukevat lihakset, jotka suojaavat ja turvaavat niveltä.

Kuntosaliharjoittelun ohella nivelrikkoiselle hyvä kestävyysliikuntalaji on esimerkiksi vesivyöjuoksu. Lisäksi olisi hyvä harrastaa koordinaatiota ja tasapainoa kehittäviä lajeja, kuten jumppaa tai tanssia.

Mikä on yleisin syy, miksi fysioterapeutin vastaanotolle tullaan? Katso koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja