Fysioterapeutti: Näin lihaskunnolle käy vanhetessa

25:40

Miten lihaskunnolle käy ikääntyessä? Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut UKK-instituutin tutkija ja fysioterapeutti Saija Karinkanta vastasi.

– On paljonkin tutkimustietoa, että siihen kolmeenkymppiin saakka kehitytään ja lihasvoimakin on parhaimmillaan yleensä siinä kolmekymppisenä. Sitten se pikkuhiljaa hiiviskellen alkaa heiketä – ei paljoa, alle prosentin vuodessa. Kun pääsemme viiteenkymppiin, yleensä noin 10 prosenttia lihasvoimasta on kadonnut, UKK-instituutin erikoistutkija ja fysioterapeutti Saija Karinkanta kertoo.

60 ikävuotta kohti mentäessä lihaskunnon alamäki alkaa kiihtyä, naisilla hieman useammin kuin miehillä. 

– Sitten seitsemänkymppisenä on helposti 40 prosenttia lihasvoimasta siihen kolmekymppiseen verrattuna menetetty. Onneksi kuitenkin on paljon tehtävissä, ettei näin käy.

Miten lihaskunnon heikentyminen näkyy ihmisen arjessa?

– Aluksihan sitä ei oikeastaan edes huomaa, se on aika hiipivä juttu. Mutta kun lihasvoima alkaa tarpeeksi heiketä, niin voi huomata että sellaiset asiat, mitkä ovat aikaisemmin onnistuneet, eivät suju. Voi tuntua, että porras sinne linja-autoon on kasvanut kohtuuttoman korkeaksi, ei jaksa oikein ponnistaa ja liikkumisessa se rupeaa helposti vaikuttamaan tasapainoon. Yksi keskeinen asia, missä se näkyy, on se, että kun lihaskunto heikkenee, kaatumiset alkavat yleistyä ikääntyessä, Karinkanta sanoo.

Miten lihaskuntoa voi harjoitella kotona? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja