Formulalupaus Niko Karin irtisanomisesta erikoisia tietoja – näin tylyistä potkuista kerrottiin: "Ihan järkyttävää kohtelua"

Formulakuljettaja Niko Karin F3-kausi katkesi ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Karin talli Charouz Racing System irtisanoi suomalaisen ajajasopimuksen yksipuolisesti vain pari päivää ennen kauden alkua Itävallassa.

Asiasta saatiin vihiä jo keskiviikkona, kun F1-sarja julkaisi kuljettajalistauksensa, eikä Karin nimeä näkynyt listalla. Kari kommentoi keskiviikkona tilannettaan MTV Urheilulle lyhyesti. Tuolloin hän ei vielä osannut kertoa, ajaako hän tulevan viikonlopun kilpailussa.

Torstaina lähettämässään tiedotteessaan Kari kertoi tallin irtisanoneen kuljettajan sopimuksen. Kari toteaa tiedotteessa tilanteen olevan sekava

– Minulla oli voimassa oleva kuljettajasopimus koko kaudesta ja olin valmistautunut kauden alkuun huolellisesti. Emme vielä tiedä, mitä tuleman pitää, mutta varmuudella tänä viikonloppuna en ole viivalla mukana, Kari sanoi tiedotteessa.

Karin sijaan tallin autoon istuu tshekkiläinen Roman Stanek. Kari puolestaan on jo palannut Suomeen.

Ilmoitus keskiyöllä

MTV Urheilu tavoitti Karin isän Mika Karin kommentoimaan tilannetta. Kari on hoitanut poikansa asioita tämän formulauralla.

Karin mukaan talli ilmoitti irtisanomisesta sähköpostilla tiistaina ja keskiviikon välisenä yönä kello 00.01. Kuljettaja kuuli asiasta tallipäälliköltä keskiviikkona iltapäivällä.

– Sopimus on yksiselitteisesti purettu ja kuskille on annettu ohje, että voi lentää Suomeen, Mika Kari sanoo.

Mikään aiemmin tapahtunut ei Karin mukaan viitannut irtisanomiseen. Kuski oli kisapaikalla valmistautumassa normaalisti viikonlopun osakilpailuun.

–Tuli aivan puskista. Juuri oli tullut lisää tukijoita. Niiden teippejä pantiin edellisenä päivänä vielä kiinni autoon, Mika Kari sanoo.

Sovintoesitys

Mika Karin mukaan mitään kunnollista selitystä sopimuksen irtisanomiselle ei ole annettu. 

Kari kertoo tallin vetoavan siihen, että kuljettajan maksut olisivat olleet myöhässä. Hän sanoo, että kahta maksua on siirretty, koska kauden aloitus on viivästynyt, mutta hänen mukaansa asiasta on sovittu tallipäällikön kanssa. Sopimisesta löytyy hänen mukaansa näyttö sähköpostikeskustelusta.

Karin mukaan kuljettajasopimuksessa on irtisanomispykälä, mutta siihenkin sisältyy 30 päivän neuvotteluaika, joten välittömälle irtisanomiselle ei hänen mukaansa ole perusteita.

– Ihan järkytävää kohtelua. Tällä ei ole moraalin kanssa mitään tekemistä. Eikä perusteita sopimuksen purkamiselle oikein ole.

Asian etenemisestä Kari ei tässä vaiheessa osaa kertoa. Talli on pyytänyt Karilta sovintoesitystä, jonka suomalaiset aikovat laatia perjantaina. Sovintoehdotuksen mahdolliseen sisältöön Kari ei ota tarkemmin kantaa.

– Se on meidän ja tallin välinen asia. Olemme maksaneet huomattavan summan rahaa, kaksi kolmasosaa kauden hinnasta, eikä ole ajettu yhtään. Rahat takaisin minimissään ja kulut pois, mitä on syntynyt. En lähde niitä yksilöimään tässä kohtaa.

Niko Kari solmi sopimuksen tshekkitallin kanssa alkuvuodesta. Kari on ajanut F3- ja sen edeltäjässä GP3-luokassa kolmen edelliskauden ajan. Viime kaudella Trident-tallin ratissa ajanut Kari sijoittui kaudella sijalle 12. Palkintokorokkeelle hän ajoi kahdesti.

Kari kuului aiemmin Red Bullin nuorten kuljettajien ohjelmaan, mutta hänet pudotettiin ohjelmasta vuonna 2017.

Mika Kari ei halunnut torstaina arvioida, miten yllättävä käänne vaikuttaa Niko Karin tulevaisuuteen kilpa-ajajana. 


Juttua muokattu 2.7.2020 kello 18.23. Täsmennetty, että maksuja tallille on siirretty kahdella viikolla, koska kauden alku on venynyt.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja