Mainos

Floridaan julistettiin hätätila: Lihansyöjäkärpäset tappaneet kymmeniä uhanalaisia hirvieläimiä

Yhdysvaltain Floridassa, Monroen piirikunnassa on julistettu maatalouden hätätila sen jälkeen, kun viranomaiset havaitsivat lihansyöjäkärpästen tappaneen alueella uhanalaisia keynvalkohäntäpeuroja, kertoo uutiskanava CNN.

Floridassa viime aikoina tavattu Cochliomyia hominivorax -kärpänen munii lämminveristen eläinten haavoihin tai limakalvoille. Kärpäsen toukat käyttävät "uhriksi" valikoituneen eläimen kudosta ravintona ja syövät sen elävältä.

Ilman hoitoa eläin kuolee tartuntaan tavallisimmin viikossa tai kahdessa. 

CNN:n mukaan Cochliomyia hominivorax -kärpäseen on törmätty Floridassa viimeksi noin 50 vuotta sitten. 

– Vaikka se kuulostaakin Halloween-vitsiltä, se on vakava uhka viimeiselle keynvalkohäntäpeurakannalle. Jos se leviää peuroista eteenpäin, se on myös valtava uhka koko Yhdysvaltain karjataloudelle, Floridan osavaltion maatalousviraston edustaja Adam Putnam kertoi CNN:lle.

Alkuperä ei tiedossa

Noin 60 keynvalkohäntäpeuran kerrotaan kuolleen lihansyöjäkärpästen vuoksi. Uhanalaisia hirvieläimiä on jäljellä kaiken kaikkiaan vain noin 1000 yksilöä.

Kärpäset voivat munia myös ihmiseen. Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan Floridan viimeaikaiset tartunnat ovat kuitenkin rajoittuneet hirvieläimiin.

Vaarallisten lihansyöjäkärpästen alkuperä ei ole viranomaisten tiedossa. Ne ovat saattaneet levitä esimerkiksi Yhdysvaltain ulkopuolelta maahan tuoduista eläimistä.

”Lihansyöjäkärpänen” vastaa kooltaan tavallista kärpästä. Väritykseltään ja ulkomuodoltaan se on kuitenkin erilainen. Cochliomyia hominivorax -kärpäsen tunnusomaisia piirteitä ovat oranssit silmät, tummansininen tai sinivihreä keho ja selkää koristavat kolme mustaa raitaa.

Tavallisesti naaraspuoleinen Cochliomyia hominivorax parittelee vain kerran koko elinkaarensa aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.