Mainos

Finlandia Junior Arja Puikkoselle

Vuoden 2003 Finlandia Junior -palkinto on myönnetty Arja Puikkoselle kirjasta Haloo, kuuleeko kaupunki.

Teos on kertomus 10-vuotiaan Annan vastentahtoisesta kesästä sukulaistalossa maalla. Kaikki on ensin kamalaa, lapset ja aikuiset ovat vieraita ja kummallisia, kännykästä ei ole apua yksinäisyyteen.

Palkinnosta päättänyt Kirsti Mäkinen toteaa, että Haloo, kuuleeko kaupunki on kotimaisen elokuvan ja kirjallisuuden traditiota, joka lähtee maaseudun ja kaupungin kontrastista. Arja Puikkosen teos välttää kliseet, se ei opeta eikä selitä, sillä tarina kerrotaan taitavasti myös kielen ja ajattelun tasolla 10-vuotiaan tytön näkökulmasta. Emme saa sen vuoksi tietää Annan 11-vuotiaan serkun Nikon vaikeuksien varsinaista syytä. Niinpä Niko vie lukijan omalaatuiseen fantasiamaailmaansa ehdoitta, ilman selityksiä.

Palkinnoin perusteluissa todetaan edelleen, että ratkaisuihin on yleensä monta syytä, niin nytkin. Arja Puikkosen teos on hyvä, tiivis tarina. Kieli on mutkatonta, se tuntuu suorastaan ainoalta "oikealta" Annan kokemuksia kuvaamaan. Henkilöt saavat kukin oman luonteen kielenkäyttöä myöten. Teoksen keskus on Niko, kuvitelmien outo mestari. Niko on kirjallisuutemme uusi henkilökuva, tärkeä ja lukijan ajatukset käynnistävä, todetaan perusteluissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.