Facebookissa voi esiintyä toisena henkilönä - ei välttämättä rikos

Identiteettivarkauksien kriminalisointi ei ole vieläkään edennyt konkreettisiksi toimiksi. Sisäministeriön työryhmä esitti raportissaan noin kaksi vuotta sitten, että henkilötiedoilla pitäisi olla internetissä parempi suoja.

Identiteettivarkaus eli toisen nimissä esiintyminen ei ole rikos, jos sen avulla ei tehdä esimerkiksi petoksia. Käytännössä siis kuka tahansa henkilö voi esiintyä Facebookissa toisen henkilön nimissä, jos ei levitä muun muassa herjaavia tietoja.

Esimerkiksi MTV3 Uutisten uutisankkuri Maija Lehmusvirta joutui identiteettihuijauksen uhriksi, kun toinen henkilö esiintyy hänen nimellään Facebookissa. Hän harkitsee rikosilmoituksen jättämistä.

Lainvalmistelusta vastaavasta oikeusministeriöstä kerrotaan, että identiteettivarkauden kriminalisointi on ongelmallista, koska sen määrittely on vaikeaa. Lainsäädäntöneuvos Mikko Monton mukaan oikeusministeriö odottaa sisäministeriöltä raportista tehtyä lausuntotiivistelmää.

– Odotamme sisäministeriöltä lausuntotiivistelmää, jossa muut asiantuntijat ovat arvioineet sisäministeriön vuonna 2010 tekemää raporttia, Monto toteaa.

Hän kuitenkin tähdentää, että asia on tärkeä selvittää. Identiteettitietojen väärinkäyttö esimerkiksi petoksiin on jo kriminalisoitu. Monton mukaan oikeusministeriö ryhtyy toimiin, kun se saa uuden analyysin. Arvioinnissa otetaan huomioon myös EU:ssa vireillä olevat direktiivimuutokset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja