Mainos

Facebook ei paljasta, miten ehdottaa kavereita – epäilysten lista kuitenkin pitkä

Facebook ei ole koskaan paljastanut tarkasti, millä perusteilla ehdottaa kavereita käyttäjilleen.

Facebookin ehdottamat ”ihmiset, jotka saatat tuntea” -lista saattaa toisinaan näyttää jopa pelottavalta: kuinka ihmeessä Facebook osaa esimerkiksi ehdottaa kaveriksi nykyisen asunnon entistä omistajaa tai terapeuttia, jonka vastaanotolla on käynyt?

Sosiaalisen median palvelu ei ole koskaan avannut tarkemmin, millä perustein ehdottaa kavereita käyttäjilleen. Sen sijaan käyttäjät itse ovat jakaneet havaintojaan omilta kaverilistoiltaan ja osaa keskusteluun ovat ottaneet myös tietoturva-alan asiantuntijat.

Kenties yleisin epäily on, että Facebook ehdottaisi kaveriksi henkilöitä, joiden profiilia on hiljattain käynyt tarkastelemassa. Facebook on kuitenkin paljastanut sen verran, ettei tämä kuitenkaan voi olla ainut syy kaveriehdotukselle.

Kaveriehdotukset voivat olla pelottaviakin

Helsingin Sanomat uutisoi tällä viikolla seksuaalirikoksen uhrin profiiliin ilmestyneen ahdistelijan nimi. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen epäili Helsingin Sanomien haastattelussa syynä olleen sen, että uhri ja ahdistelija olisivat olleet älypuhelimillaan samaan aikaan samassa wlan-tukiasemassa. Järvinen ei usko, että naista ahdistellut mies olisi hakenut Facebookista uhrinsa profiilia.

Facebookin edustaja totesi viime syksynä Fusion.netille sijaintitietojen olevan yksi tekijä, jonka perusteella Facebook saattaa ehdottaa uusia kavereita. Se ei kuitenkaan ole ainut, eikä riitä kaveriehdotuksille. Tämän lausunnon jälkeen Facebook tosin tiedotti, ettei käyttäisi sijaintitietoja ollenkaan kavereiden ehdottamiseen, kirjoittaa Forbes.

Toisten epäilyjen mukaan kaveriehdotuksia saattaisi tulla muun muassa kännykän yhteystiedoista, sähköposteista tai yhteisten kavereiden kautta. Facebook on myös kieltänyt käyttävänsä kolmannen osapuolen sovelluksia kaveriehdotusten perusteena. Huolta on aikoinaan nostattanut esimerkiksi käyttäjien saamat ehdotukset nettideittipalveluiden kiinnostavista henkilöistä, kertoo The Guardian.

Facebook selvästi haluaa ihmisten kasvattavan sosiaalisia piirejään kaveriehdotuksillaan, mutta ne kieltämättä aiheuttavat usein lähinnä hämmennystä ja jopa ahdistusta omasta yksityisyydestä.

Oletko sinä saanut erikoisia kaveri-ehdotuksia Facebookissa?


***

0:52

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.