F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottas vei Mercedeksen ”tuhon tielle” – Ferrarin kylkeen häpeätahra

3:11
Viimeinen kierros: Verstappen voittaa ja vankistaa mestaruusjohtoaan

Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin loistosuoritukset sekä Mercedeksen ja Ferrarin ongelmat varastivat kansainvälisen F1-lehdistön huomion Ranskan GP:n jäljiltä. Isoin aihe liittyi menestystalli Mercedeksen töppäilyyn.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Turkin GP 8.-10.10.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.25, 2. harjoitukset klo 14.55
La: 3. harjoitukset klo 11.55, aika-ajot klo 14.55
Su: Turkin GP klo 14.55, ennakkotunnelmat klo 14.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Kisan voittoon ajoi Red Bullin tähtikuski Max Verstappen, joka turvautui Mercedes-kuskeihin nähden eriävään taktiikkaan. Samalla kun Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas painostivat häntä kovan seoksen renkailla, päätti Red Bull vaihtaa Verstappenille uudet keskikovan seoksen renkaat alle. Se kannatti, kun Verstappen kiri kisan loppuhetkillä niin Bottaksen kuin Hamiltonin kiinni.

LUE MYÖS:

– Verstappen, the best, kiteytti La Gazetta dello Sportin toimittaja Luigi Perna.

– Ensimmäisen mutkan virhe oli ainoa pieni tahra muuten uskomattomassa suorituksessa. Red Bull pystyi paikkaamaan sen loistavalla taktiikallaan. Se kuitenkin nojasi vahvasti Maxin vauhtiin, Perna jatkoi.

VIDEO: Verstappen tekee virheen, Hamilton nousee kärkeen

2:10

Kisan voitto ratkesi kierroksella 51, kun Verstappen poimi varsin heppoisesti kisaa johtaneen Mercedeksen Lewis Hamiltonin.

– Harvat viime vuosien ohitukset ovat olleet yhtä kuvainnollisia kuin Maxin, La Gazzetta dello Sportin Mario Salvini näki.

Vuoden 2016 F1-maailmanmestari Nico Rosberg hämmästeli kisan jälkeen sitä, miten helposti Hamilton päästi Verstappenin edelleen. Hamilton itse vetosi siihen, ettei ”hänellä ollut mitään tehtävissä”.

LISÄÄ:

– Taas uusi tiukka taisto kahden upean kuljettajan ja upean tallin välillä. Pienet marginaalit ratkaisivat. Tässä tapauksessa ne tulivat Mercedeksen taktisesta virheestä ja Verstappenin uskomattomasta ajamisesta varikkopysähdysten yhteydessä, BBC:n F1-kolumnisti Andrew Benson kirjoitti.

VIDEO: Verstappen ohittaa Hamiltonin varikkopysähdysten yhteydessä

1:18

Suojeluskilpi mureni

Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas taisteli parhaimmillaan jopa kisan ykköspaikasta, kun hän roikkui pitkään Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin tuntumassa.

Bottas teki koko kisan kannalta merkittävän virheen ensimmäisen vedon loppuhetkillä, kun hän lukitsi renkaansa, aiheuttaen niihin tasaisen kohdan.

– Se johti aikaiseen pysähdykseen, mikä vei koko tallin tuhon tielle, Autosportin Alex Kalinauckas niputti.

– Aikainen varikkopysähdys johti siihen, että hän oli täysin puolustuskyvytön Max Verstappenia vastaan kriittisellä hetkellä. Bottaksen pitäisi olla Lewis Hamiltonin suojeluskilpi. Nyt hän liukasteli täysin kuluneilla renkailla ja hävisi vielä palkintopallipaikan Sergio Perezille. On vaikea sanoa, että kumpi kriiseistä on suurempi: auto vai kuljettaja, Süddeutsche Zeitung -lehden toimittaja Elmar Brünner mietti.

VIDEO: Bottas tekee virheen ja ajautuu ulos radalta

0:13

Bottas ei pystynyt estelemään Verstappenin marssia. Tämän lisäksi myös toinen Red Bull -kuski Perez saavutti hänet paremmassa kunnossa olleilla kovan seoksen renkailla.

– Bottas ajoi välillä jopa poikkeuksellisen hyvin ja oli aivan kärkikaksikon tuntumassa. Sitten ”normaali Bottas” palasi, toki tallin virheiden sävyttämänä. Kun Verstappen pääsi kantaan, Bottas päästi hänet luvattoman helposti ohitseen, Corriere della Seran toimittaja Flavio Vanetti kritisoi, antaen suomalaisen vain arvosanan 4,5.

Samainen virhe painoi myös Autosportin Alex Kalinauckasin Bottas-arvosanaa alaspäin.

– Hän ajoi melko vahvan viikonlopun – varsinkin jos vertaa Bakuun. Se, mikä painaa arvosanaa alaspäin, on se, että hän hävisi aika-ajossa Hamiltonille, vaikka hän oli ollut koko viikonlopun ajan nopeampi Mercedes-kuljettaja. Hän myös mokasi taistelunsa Verstappenia vastaan. Hänen olisi pitänyt pystyä pitämään Verstappen takanaan ainakin sen verran, että hän olisi pystynyt auttamaan Hamiltonia, Kalinauckas pohti, antaen Bottakselle arvosanan 7.

VIDEO: Verstappen ohittaa Bottaksen

1:57

Sen sijaan Mercedeksen brittikuski Lewis Hamilton sai kovasti arvostusta kansainväliseltä lehdistöltä. The Racen Edd Straw antoi hänelle ja McLarenin Lando Norrisille korkeimmat arvosanat. Molemmat saivat ysin.

– Hamilton olisi voinut voittaa. Enemmän kuin itse ajaminen, strategia ampui häntä nilkkaan, Straw kuvaili.

– Hän on nyt hyvin itsevarma ja hän sanoo sen, mitä hän ajattelee. Se on hienoa nähdä. Väitän, että radalla on nyt paras Lewis Hamilton, mitä olemme koskaan nähneet, ex-F1-kuski Jenson Button paalutti.

Voi Mersu, Mersu

– Lewis, tämä oli meidän mokamme, Jonathan McEvoy lainasi Daily Mailissa Mercedeksen päätaktiikkoa James Vowlesia.

– Hän (Lewis) ja Valtteri Bottas vetosivat kummatkin siihen, että heidän ei olisi pitänyt ajaa kisaa läpi yhden pysähdyksen taktiikalla. Pyynnöt kantautuivat kuuroille korville, McEvoy nosti esiin.

Erityisesti Bottas antoi palaa aiheesta, kun hän ripitti talliaan väärästä taktisesta valinnasta. Bottas vetosi siihen, miten hän oli puhunut tallille kahden pysähdyksen taktiikasta.

LISÄÄ AIHEESTA:

VIDEO: Bottas huutaa tallilleen radiossa

0:49

Taktinen virhe johti siihen, että Mercedes ei voinut vastata Verstappenin hyökkäykseen. Red Bull teki täten ”mercedekset”, sillä Lewis Hamilton oli tehnyt samaisen tempun Espanjassa kisaa johtaneelle Verstappenille.

– Käymme Valtterin kohdalla tarkasti läpi sen, että olisiko meidän pitänyt vaihtaa kahden pysähdyksen taktiikkaan. Sama juttu Lewisin kohdalla. Pelkäsimme, että Sergion (Perezin) ohittaminen olisi ollut vaikeaa, koska hänellä oli allaan tuoreet kovan seoksen renkaat. Emme olleet varmoja, että riittääkö meidän vauhtimme hänen ohittamiseensa, Mercedeksen pääinsinööri Andrew Shovlin sanoi kisan jälkeen.

Mercedes on ajautunut tappioputkeen, sillä Red Bull on voittanut nyt kolme kisaa putkeen. Verstappen oli ykkönen Ranskan lisäksi Monacossa. Välissä Perez voitti Azerbaidzhanin Bakun kisan.

– Red Bullin luoma paine tuo Mercedeksen heikkoudet esille, La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna huomioi.

– Vaikuttaa siltä, että tallin sisällä kuohuu. Tämä voi hyvinkin johtaa siihen, että pitkä menestysputki tulee päätökseen, Gian Carlo Minardi (minardi.it) aistii.

– Mercedes teki kaiken väärin. Vain Ferrari veti huonommin, topspeedblog.it -sivustolle kirjoittava Umberto Zapelloni heitti.

VIDEO: Verstappen ohittaa Hamiltonin ja ajaa voittoon

1:17

Punainen häpeätahra

Mercedeksen töppäily peitti alleen F1-menestystallin Ferrarin ruman sukelluksen. Tiimin kuljettajista Carlos Sainz lähti kisaan ruudusta viisi ja Charles Leclerc ruudusta seitsemän. Maalissa Sainz oli 11:s ja Leclerc vasta 16:s.

Ferrarin kuljettajat valittelivat, miten renkaat sulivat alle kisan edetessä.

– Miksi Ferrari pystyy napsimaan paaluja tai pystyy olemaan vähintään toisessa tai kolmannessa rivissä, ja miksi kisassa se tipahtaa alaspäin? Syy on yksinkertaisesti siinä, että äärimmäisyyksiin viedyt ratkaisut takaavat sen, että Ferrari saa lämmitettyä renkaansa hyvin nopeasti, mutta itse kisassa vaakakuppi heilahtaa täysin toiseen suuntaan, Formulapassion-sivustolle kirjoittava Alberto Antonini kuvaili.

Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto varoitteli, että talli saattaa olla jatkossakin vaikeuksissa renkaiden kanssa.

– Ferrarille saattoi odottaa vaikeuksia, mutta tuo oli liikaa. Pistesijojen ulkopuolella, tallien taulukossa seitsemäntenä. Häpeällistä, Leo Turrini kritisoi, jatkaen isosta kuvasta:

– Aina kaikki liittyy renkaisiin. Surullista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja