Ranskan GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottaksen raju purkaus oli osoitus poikkeuksellisesta tilanteesta

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin sunnuntaina Ranskan Paul Ricardin radalla.

Alkukauteen nähden yllättävän siististi sujuneen kisan voittoon ajoi Red Bullin Max Verstappen, joka tipahti ensimmäisen mutkan virheensä jälkeen toiseksi. Red Bullin tekemä taktinen liike takasi sen, että Verstappen pääsi hyökkäämään kisan lopussa. Päätös tuotti tulosta, kun Verstappen ajoi Mercedes-kuskit kiinni.

TOPIT:

Red Bull

Kolmas voitto putkeen, mutta ennen kaikkea: millä tavalla! Red Bull suorastaan nöyryytti Mercedestä, joka jäi sivustaseuraajan rooliin energiajuomayhtiön rohkean taktisen vedon kohdalla. Red Bull on noussut F1-sarjan ykköstalliksi. Sille saatiin vahvistus ”perinteikkäällä” kilparadalla Ranskassa. 

Max Verstappen

Verstappen otti kaiken irti rohkeasta taktisesta vedosta. Talli uskoi, kun hollantilainen antoi suoraa palautetta. Renkaat eivät kestä maaliin asti, Verstappen sanoi. Ja kuinka kävikään. Epätoivoiselta näyttänyt tilanne kääntyi aivan päälaelleen, kun Verstappen haki keskikovan seoksen pyörät allensa. Virheetön kisa ja virheetön viikonloppu. Hattu päästä.

VIDEO: Verstappen: "Loppu meni todella tiukaksi"

Sergio Perez

Kisan alussa näytti jo siltä, että Perez ei meinaa pysyä kärkikolmikon tahdissa. Pitkä veto keskikovan seoksen renkailla kannatti. Perez pääsi poimimaan rajuissa vaikeuksissa olleen Bottaksen ja toi Red Bullille äärimmäisen tärkeitä pisteitä. Perez tekee juuri sitä työtä, mitä häneltä odotetaan. Ja joka kerta kun Perez päihittää Bottaksen, hän on onnistuja.

VIDEO: Perez: "Hyvä tulos tallille"

McLaren

McLarenin brittikuski Lando Norris oli vielä kisan alussa vaikeuksissa, kun hän tippui useamman sijan. Hold my beer, britti leiskautti. Räväkkä ja päättäväinen nousu lopulta viidenneksi. Norris päihitti tallikaverinsa Daniel Ricciardon peräti 12 sekunnin erolla, vaikka hän oli pitkään aussin takana. Mutta mikä brittitallin kannalta tärkeintä, keskikastin taiston sijat 1. ja 2. McLaren on F1-sarjan kolmanneksi paras talli.

Aston Martin

Ennakko-oletuksiin nähden Aston Martin oli iso onnistuja Ranskassa. Vaikka Sebastian Vettel oli palkintokorokkeella Bakussa, oletettiin, että Aston Martin olisi nyt vaikeuksissa. Pitkät vedot kovan seoksen renkailla ja kaksi pistesijaa. Ei huono.

Välimallin Passat

Lewis Hamilton

Hamilton oli olosuhteiden uhri. Mercedeksen taktinen kömmähdys toi hänelle pettymyksen. Britin ainut pieni miinus oli se, että hän päästi Verstappenin luvattoman helposti edelleen. Liekkö Hamilton ajatteli, ettei hän lähde turhaan riskeeraamaan tärkeitä pisteitä. Muuten täydellistä ajoa.

VIDEO: Hamilton tunnustaa Red Bullin etumatkan: "Olivat paljon meitä nopeampia tänä viikonloppuna"

Valtteri Bottas

Bottas oli tekemässä räväkän kasvojen pesun Bakun epäonnistumisen jäljiltä. Bottaksen vauhti oli erinomaisella tasolla, mutta kun talli ei kuuntele, niin talli ei kuuntele. Minkä sille mahtaa. Hänet syötettiin susille. Välimallin Passat tärähtää tuomioksi, koska taipuminen Perezille on aina pettymys ja takaisku.

FLOPIT:

Mercedes

Mercedekselle tehtiin “Mercedekset” radalla, missä se on ollut ylivertainen aiempina vuosina. Vielä Barcelonassa Mercedes syötti käärmelientä Red Bullille, kun se otti yllättäen Lewis Hamiltonin sisään. Nyt se jähmettyi, kun Red Bull veti ässän hihasta.

Mercedes

Saksalaistallin pomot voivat vedota ties mihin tekosyihin. Talli teki kisan aikana useita kömmähdyksiä. Kaikki kulminoitui Valtteri Bottaksen suorasanaiseen ja rajuun radiopurkaukseen, joka oli osoitus poikkeuksellisesta tilanteesta. Mercedes on nyt vaikeuksissa. Se ei pysty kontrolloimaan isoa kuvaa, ja se ajetaan virheherkkiin tilanteisiin. Paine näkyy.

Mercedes

Tähän päälle ynnätään se, että Mercedeksen auto on ollut epätasainen, suorastaan ”epävarma”. Lopputulos: Red Bull repii nyt eroa valmistajien sarjassa. Onko tämä osoitus isosta kuvasta, kuten Red Bullin Christian Horner arvuutteli? Onko Mercedes jäänyt kakkostalliksi? Lähtöasetelmat Itävallan tuplaan ovat kutkuttavat. Mercedeksen on pakko vastata tai Red Bull menee menojaan.

Ferrari

Lähtöruudut viisi ja seitsemän. Loppusijoitukset 11. ja 16. Jestas sentään. Mercedeksen taktinen kömmähdys jätti varjoihinsa Ferrarin ruman sukelluksen. Ennen viikonloppua tallin tähtikuski Charles Leclerc varoitteli, että tulevaisuus näyttää tummanharmaalta. Leclerc ei ollut väärässä. Se, että hän päihitti vain Kimi Räikkösen, Nicholas Latifin ja kaksi Haas-kuskia on karmiva tilanne. Samaan aikaan McLaren sijoilla viisi ja kuusi. Ferrarilla riittää paljon mietittävää.

Alfa Romeo

Jos oli Ferrari vaikeuksissa, niin samaa voi sanoa Alfa Romeosta. Loppusijoitukset 15. ja 17. Yksi selittävä tekijä tulee moottorista, mutta Kimi Räikkösen mukaan myös auton käyttäytymisestä. Renkaat sulivat alle ja Alfa Romeon taktiikka epäonnistui. Onnistuneen Bakun viikonlopun jälkeen Alfa Romeo palasi karulla tavalla arkeen.

Lue myös:

    Uusimmat