F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottaksen rooli Lewis Hamiltonin historiallisena päivänä kertoo kaiken tilanteen musertavuudesta – "Voi suomipoika parkaa"

Lewis Hamiltonin nousu Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen F1-kisavoittojen määrässä alleviivasi Valtteri Bottaksen karua tilannetta MM-taistelussa. Kansainvälinen lehdistö antoi suomalaisellekin tukea mestarikuskin suurena päivänä Saksan Nürburgringillä.

Hamilton ajoi voittoon Bottaksen paalupaikasta huolimatta painostettuaan tämän virheeseen. Lopulta Bottas joutui keskeyttämään ja palkintopallin seuraavat sijat menivät Red Bullin Max Verstappenille ja Renault’n Daniel Ricciardolle.

BBC:n toimittaja Andrew Benson toteaa, että Hamiltonin voittokulku tulee tästä vain jatkumaan, vaikka kausi alkaa olla jo paketissa.

– Hamiltonin 91. voitto sivuaa ennätystä, jota jotkut pitivät rikkomattomana. Hän menee vielä paljon pitemmälle ennen kuin tämä kausi on ohi, uskoo BBC:n Andrew Benson.

– Hän ei ole myöskään kovinkaan kaukana noustakseen sivuamaan Schumacherin yhtä monumentaalista ennätystä seitsemästä MM-voitosta. Hamiltonin voitto Nürburgringillä toi hänet 69 pisteen etumatkalle tallikaveristaan Valtteri Bottaksesta, kun vain 156 pistettä on enää tarjolla.

Bottakselta lahja Hamiltonille

Autosportin Alex Kalinauckas pohti syitä, minkä takia Bottas joutui luovuttamaan Hamiltonille tilaisuuden historialliseen hetkeen. Bottas oli ottanut kärkipaikan haltuunsa startin taistelussa, mutta joutui ajovirheensä takia päästämään tiimikaverin ohi.

Lopulta Bottakselle jäi viikonlopusta luu käteen, kun Mercedeksen voimayksikön oikkuilu pakotti hänet keskeyttämään.

– Hän oli tehnyt kaiken oikein. Hän oli vienyt raivoisasti paalupaikan Red Bullin luomaa uhkaa vastaan ja lyönyt siinä samalla maineikkaan tallikaverinsa. Hän oli tehnyt tarpeeksi pysyäkseen taistelussa ykkösmutkassa, jonka tönimisen hän voitti tallipomonsa sanoin ”rallikuskin tyylillä”, Kalinauckas kuvailee Bottaksen kisan alkua.

– Hän vei kamppailun vahvalla liikkeellä kakkosmutkassa ja johti 12 kierroksen ajan pysytellen avattavan takasiiven etäisyyden ulkopuolella toista Mercedestä vastaan. Sitten kaikki meni pieleen Valtteri Bottaksella.

Suomalaisen lukkojarrutus vain hiukan tihkusateesta kostuneella radalla muodostui kisan käännekohdaksi. Sen perään Bottas kärsi virtuaalisen turva-auton tulosta juuri oman stoppinsa jälkeen ja lopulta petti Mersun kone. Jälkimmäiset seikat eivät kuitenkaan Kalinauckasin mukaan enää merkinneet.

– Asiat menivät Bottaksella pieleen, mutta se lukkojarrutus oli Hamiltonille lahja, jolla tehtiin historiaa, Autosport-toimittaja tiivistää.

”Suomipoika parka”

Saksalaisen Frankfurter Allgemaine Zeitungin Anno Hecker julisti Bottaksen yrityksen päättyneeksi.

– Valtteri Bottas tajusi sen nopeasti. Hänen täytyi vain katsoa ylös palkintopallille ymmärtääkseen, että suurin hyökkäys oli tältä vuodelta ohi. Voi suomipoika parkaa, Hecker tuskailee.

– Jälleen kerran hän hukkasi paikan päästä lähemmäs Hamiltonia avatakseen mestaruustaiston uudelleen. Nopein lauantaina, periksiantamaton startin kaksintaistelussa mestaria vastaan sunnuntaina. Sitten 45 minuuttia myöhemmin murheen murtama. Lyötynä ensin itsensä ja sitten oikutelleen tekniikan puolesta, hän jatkaa.

Historia jatkaa kulkuaan

Hamiltonin saavutuksen symboliikka tiivistyi kisan jälkeiseen hetkeen, jossa legendan poika Mick Schumacher kävi ojentamassa uudelle ennätysmiehelle isänsä vuoden 2010 oranssin Mercedes-kypärän.

Hamiltonista tulee pian kaikkien aikojen suurin.

– Schumacher ja Hamilton: kaksi mestaria, kaksi hyvää esimerkkiä. Molemmille työ on velvollisuus ja etuoikeus. Päättäväisyyttä tarvitaan joka päivä kehittymiseen, eikä lahjakkuudelle pidä antaa liian suurta merkitystä, näkee italialaisen Corriere della Seran Giorgio Terruzzi.

– Syksyisenä iltapäivänä jäätävällä Nürburgringillä ei olisi voinut olla symbolisempaa paikkaa vaihtaa kapulaa mestarien välillä. Schumacherille omistetuissa S-mutkissa Lewis Hamilton saavutti Kuninkaan, Terruzzi jatkaa.

Toinen pitkäaikainen italialaistoimittaja, Leo Turrini, hyväksyi sen, että Schumacherin Ferrarilla tekemät saavutukset löysivät vihdoin voittajansa.

– Muistan niin Belgian kisat 1991 ja 1992 kuin myös Shanghain kisan 2006, jossa julistin, että 91 kisavoittoa ei tule kukaan ohittamaan. Olin väärässä enkä edes välitä, koska historia jatkaa kulkuaan, Turrini lausuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja