F-Securen Hyppönen: "Et halua minua katsomaan makuuhuoneeseesi"

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on pitänyt värikkään puheen verkon tietoturvariskeistä Slush-startup-tapahtumassa Helsingissä. 

-Tehtävämme ei ole enää turvata tietokoneita, totesi Hyppönen heti puheensa alkuun.

Hyppönen totesi, että elämme parhaillaan pelottavia, mutta samalla jännittäviä aikoja, jossa tehtäväksi on laajentunut tietokoneiden sijaan yhteiskunnan turvaaminen.

Selitys tähän on luonnollinen, sillä yhteiskunta toimii tietokoneiden varassa. Jo pelkästään syömämme ruoka valmistetaan tietokoneohjelmien ohjaamissa laitoksissa. Verkossa on kytkeytyneenä suunnattomat määrät erilaisia laitteita ja samalla riskit ovat kasvaneet.

Tapaus Ashley Madison

Hyppönen mainitsi pettämissivusto Ashley Madisonin tietomurron, jossa palvelun käyttäjien tietoja tuli julki.

-Kuka oli hyökkääjä? Tästä ei ole tietoa. Ehkäpä tekijää oli petetty tämän palvelun kautta, pohti Hyppönen.

Joka tapauksessa pettämissivuston vuoto on synnyttänyt surullisia tarinoita ja se on tuhonnut ihmisten elämiä.

-Erään naisen tiedot tulivat julki ja häntä pidettiin pettäjänä. Mutta hän ei ollut kirjautunut kyseiseen palveluun pettääkseen miestään vaan hän epäili miestään pettämisestä. Hän ei löytänyt miestään, mutta nyt naista kuvitellaan pettäjäksi vaikka asia oli toisin päin. Älkää siis tehkö pikaisia johtopäätöksiä, Hyppönen huomautti.

Hyppönen myös totesi, että esimerkiksi Fortune 500 -listan suuryrityksissä kaikissa on heikkoja kohtia.

Myös autoja vastaan tehdyt hyökkäykset nousevat keskiöön, kun itse ajavat autot tulevat olemaan realismia.

Verkossa paljaana laitteita, mitä siellä ei pitäisi olla

Hyppönen muistutti, että verkossa on online-tilassa kaikkien löydettävissä paljon sellaisia laitteita, joiden ei pitäisi olla siellä. Tällaisia ovat talon tietojärjestelmät tai turvakamerat. 

-Et halua minua katsomaan makuuhuoneeseesi kameran kautta, totesi Hyppönen.

Hyppönen myös sanoi, että esineiden internet on jo tätä päivää.

-Käytössä on jopa verkkoon kytkettyjä ikkunaverhoja, joita voidaan ohjata. Myös kotitalouslaitteet ovat verkossa. Ongelmana on, että näissä turvallisuus ei ole ollut etusijalla.

Hyppönen totesi, että esimerkiksi verkkoon kytkettävän vedenkeittimen markkinoinnissa tietoturva-asiat eivät kiinnosta. Suojaamattoman keittimen avulla hyökkääjillä on kuitenkin pääsy talon verkkoon, joten kyse on merkittävästä asiasta.

Hyppönen mainosti samassa yhteydessä F-Securen eilen lanseeraamaa uudenlaista Sense-wifi-reititintä. Kyseisen reitittimen avulla pyritään suojaamaan kaikki kodin verkossa olevat laitteet tietokoneista kodinkoneisiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja