Mainos

Ex-jääkiekkoilija Janne Puhakka kertoi homoudestaan, MTV:n kyselyyn vastanneet SM-liigakapteenit yhdessä rintamassa – "Emme elä kivikaudella"

11:37

Entinen SM-liigapelaaja Janne Puhakka kertoi homoseksuaalisuudestaan Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina. MTV Uutiset Live kysyi Liiga-joukkueiden nykyisiltä kapteeneilta, miten he aikovat rakentaa jääkiekkoseurojen ilmapiiriä entistä avoimemmaksi.

Puhakan puheenvuoro oli poikkeuksellinen, sillä hän on ensimmäinen suomalaisjääkiekkoilija, joka on julkisesti kertonut kuuluvansa seksuaalivähemmistöön. 

MTV kysyi kaikilta Liiga-kapteeneilta samat kysymykset siitä, miten uutinen on otettu seuroissa vastaan. 

1. Mitä ajattelit, kun kuulit Puhakan puheenvuorosta? Millaista keskustelua se on joukkueessa herättänyt?

2. Helsingin Sanomien jutussa todetaan, että aihe on kiekkopiireissä yhä vaiettu. Miksi näin on?

3. Jos joukkueessasi joku kertoisi homoseksuaalisuudestaan, muuttaisiko se hänen asemaansa jotenkin? 

4. Miten joukkueessasi rakennetaan avointa ja suvaitsevaista ilmapiiriä?

Tiistaina haastatteluun ei tavoitettu Tapparan Kristian Kuuselaa, KooKoon Alexander Bonsaksenia eikä KalPan Tommi Jokista.

Miika Roine, Mikkelin Jukurit

1. Hieno ja rohkea juttu. Varmasti todella kaivattu ulostulo. Jonkun pitää kuitenkin olla se ensimmäinen, joten hienoa että hänellä oli rohkeus siihen. Moni pitää tosi hienona ja rohkeana tekona, sillä se ei varmasti ollut helppo paikka.

2. Erittäin hyvä kysymys. Varmasti se on ollut vähän semmoinen asia, että on jotenkin koettu, että sellaista ei muka olisi. Siitä ei puhuta, ja kun siitä ei puhuta, niin sitä ei ikään kuin ole. Eihän se näin ole, kaikki sen varmasti ymmärtävät. Varsinkin nyt, kun tämä on tullut esille. On aivan loistava juttu, että tästä on ylipäätään ruvettu puhumaan.

3. En kyllä usko, että se vaikuttaisi kenenkään asemaan. Päinvastoin, se voisi tietyllä tapaa yhdistää koko porukkaa. Uskon, että varmasti helpottaisi sitä yksilöäkin. Hän saisi tiputettua tietynlaisen taakan, jos on joutunut jotain salaamaan.

4. Me pyrimme kunnioittamaan jokaista yksilöä ja haluamme, että jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja tuoda omat arvonsa ja omat mielipiteensä esille. Toivotaan, että sitä kautta jokaisen ihmisen olisi helppo olla siinä arjessa mukana.

Niklas Friman, HPK

1. Kyllä se otettiin joukkueessa positiivisesti vastaan. Arvostimme rohkeutta, jota se vaatii. Haastattelu oli mielestäni asiallinen ja hyvä.

2. Varmasti mennään avoimempaan ja suvaitsevampaan suuntaan koko ajan. Koko ajan tiedostetaan paremmin ja paremmin. On vuosi 2019, ja jokainen saa olla oma itsensä.

3. En usko. Meillä on HPK:ssa tärkeä arvo se, että jokainen saa olla oma itsensä.  Ei se vaikuta mitenkään siihen urheilulliseen suoritukseen.

4. Joukkueen arvokeskusteluissa ennen kautta tulee hyvin vahvasti kaikkien suusta se, että saa olla kopissa oma itsensä, ja näin luodaan hyvin suvaitsevainen ilmapiiri sinne koppiin. Urheilullinen panos ja sitoutuminen ovat kuitenkin tärkeimmät asiat. 

Lasse Kukkonen, Oulun Kärpät

1. Tosi hieno asia, että hän oli rohkea ja kertoi oman tarinansa. Ihan kauhean paljon tuolla kopissa ei ole ollut puhetta. Lähinnä se, että se oli hieno asia. 

2. On hyvin vaikea sanoa, miksi näin on. Ehkä pukukopeissa on ollut aikaisemmin niin, että ihmiset eivät ole muutenkaan puineet siellä kotiasioita. Se maailma on onneksi muuttumassa, ja nyt pyritään siihen, että ihmisellä on hyvä ja sellainen olo, että hän on tärkeä juuri sellaisena kuin hän on.

3. En usko. Meille on iso juttu, että ihmisen on hyvä olla ja että jokainen joukkueen jäsen on tärkeä sellaisena ihmisenä kuin hän on.

4. Teemme tosin paljon sen kanssa töitä, ja puhumme että jokainen saa olla oma itsensä ja on tärkeä juuri sellaisena ihmisenä kuin on. Sehän rakentuu sitten luottamuksen kautta ja ansaitaan arjessa teoilla ja olemalla läsnä.

Lennart Petrell, HIFK

1. Ei se mitään suurta ajatusta tuonut. Kyseessä on ihmisen yksityisasia. Toivon mukaan toimii rohkeana esimerkkinä muille. Ihan hyvä uutinen. Olemme miettineet, että milloin joku tulee ulos tällaisen uutisen kanssa. Ei sen suurempia laineita aiheuttanut.

2. En ole lukenut Hesarin juttua. Ei se ole sen erilaisempaa jääkiekkokopissa kuin missään muuallakaan. En tiedä, miksi ihmisillä on sellainen mielikuva, että juuri jääkiekkoilijat ovat menneille vuosikymmenille jämähtäneitä ihmisiä. Meillä on huikeita tyyppejä, jotka ajattelevat asioista avoimesti ja suvaitsevaisesti.

3. Ei varmasti. Ne ovat ihmisen yksityisasioita, ei mitenkään muuttaisi.

4. Se on yksi iso arvo meidän joukkueessa, niin kuin varmaan monessa muussakin kopissa. Ideahan perustuu siihen, että yksilö otetaan vastaan oli hän sitten muualta Suomesta, junioreista tai ulkomailta tullut uusi pelaaja. Sehän on hienoa, että tulee erilaisia ihmisiä, ja että heidät saadaan tuotua joukkueeseen.  Keskustelu, toisten huomioiminen ja suvaitsevaisuus ovat ihan peruslähtökohtia.

Niklas Appelgren, Porin Ässät

1. Rohkea ulostulo. Hienoa, että uskaltaa tuoda näin ison asian esille. Iso hatunnosto tullut joka jätkältä. Iso juttu, kun miettii koko lajia.

2. En osaa sanoa. Kai jääkiekko mielletään vielä äijälajiksi. Se on varmaan suurin syy. En tiedä miksi nykypäivänä, kun kyseessä on ihan normaali asia.

3. En usko.

4. Meidän koko organisaation idea on, että jokainen saa olla oma itsensä. Se tarkoittaa myös näitä asioita.

Elmeri Kaksonen, SaiPa

1. Positiivinen uutinen. Lätkäjoukkueissa kaikkien pitää pystyä olemaan omana itsenään. En ole huomannut, että ilmassa olisi ollut mitään suurempaa keskustelua. Pitääkö sen nykyään aiheuttaakaan sen kummempaa keskustelua? Nykyään ihmiset alkavat olla suvaitsevaisia, ja jokainen saa olla sellainen kun on.

2. Vaikea sanoa, miksi se on niin vaiettu asia. Eletään vuotta 2019, joten siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.

3. En kyllä usko. Ei sen pitäisi vaikuttaa millään tavalla. Ei ainakaan omaan suhtautumiseen vaikuttaisi millään tavalla. Luulen, että meidän joukkueessa on niin hyvä ilmapiiri, että varmasti uskaltaisi sanoa.

4. Pyritään keskustelemaan asioista rehellisesti ja olemaan rehellisiä ja avoimia ihmisiä kaikkia kohtaan. 

Tapio Laakso, Rauman Lukko

1. Ihan hieno asia. Toivon, että jokainen ihminen saa olla tässä maailmassa oma itsensä ja uskaltaa olla avoimesti se mikä on. Hyvä askel siihen suuntaan. Ihan positiivista keskustelua on herättänyt.

2. En näe sitä välttämättä näin. Minusta tuntuu, että se on vielä joka puolella yhteiskuntaa niin. Vielä on paljon ihmisiä, jotka eivät uskalla olla omia itsejään. Sen puolesta meidän täytyy tässä taistella. Kyllä täällä ollaan aika avoimia kaikkiin asioihin nykypäivänä. Emme elä jääkiekkopiireissä kivikaudella.

3. En missään tapauksessa.

4. Kiinnitämme siihen huomiota. Kyse on kilpaurheilusta, joten pyrimme tekemään asiat niin, että pärjäämme mahdollisimman hyvin. Silloin kun jokainen on oma itsensä, hän pystyy suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lauri Korpikoski, TPS

1. Hieno ja rohkea juttu, totta kai. Ehkä se vähän kertoo, että asian kanssa on vielä tekemistä, sillä kyseessä on ensimmäinen julkitulo ja näin iso asia. Ei ole erityisemmin herättänyt joukkueessa keskustelua, sillä asiaa ei pidetä supererikoisena asiana.

2. On se varmaan tosi vaikeaa tässä ympäristössä. Polku alkaa 15–16-vuotiaana juniorina, ja onhan se juniorijääkiekkojoukkue aika kova maailma. Väärästä paidastakin saatettiin leikata hihat ja heittää suihkuun. Ei ole varmasti ollut sellainen ympäristö, jossa tuntee olonsa turvalliseksi, jotta voi tulla tällaisen asian kanssa ulos. Se oli sitä aikaa.

3. Ei millään tavalla. 

4. Saa olla sellainen kun on, ei tarvitse esittää mitään. Joukkueella on tietty omat säännöt, joiden ympärillä touhutaan, mutta oma persoona saa näkyä ja sen pitääkin näkyä. 

Eemeli Suomi, Ilves

1. Hieno ja rohkea veto, että uskaltaa. Ei siinä kai kellään mitään vastaansanottavaa ole. Ei juurikaan ole herättänyt kummempaa keskustelua, eiköhän se kaikille ole ihan ok. 

2.  En usko, että tuollaiset asiat vaikuttavat mihinkään. Ilveksessä ovat kaikki ovet avoinna kaikille. Itse en ainakaan ajattele tuollaisia asioita kenestäkään, kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat. 

3. Ei se kyllä varmaan muuttaisi. Eiköhän tärkeintä tässä ammatissa ole se, että osaa pelata kiekkoa. Ei tuollaisella ole nykypäivänä merkitystä.

4. Ei sitä mitenkään ole korostettu, mutta kaikki saavat olla omia itsejään. Emme ole tuollaisia asioita käyneet ihan kauheasti läpi. 

Hannes Björninen, Pelicans

1. Hieno homma, totta kai, että uskalsi tämän tehdä. Mielestäni tosi hyvä juttu, ja nykypäivänä sen ei pitäisi edes aiheuttaa keskustelua. Kaikki saa olla omia itsejään. Hienoa, että haluaa tuoda asian julki, ja se varmaan auttaa muita.

2. Vaikea sanoa, en osaa ihan yhtä tiettyä juttua nimetä. Siitä on nyky-yhteiskunnassa paljon helpompi puhua kuin joskus aiemmin. Jääkiekko on tullut siinä vähän jäljessä. Tämä on hyvä alku.

3. Ei tietenkään. Kiekkopiireissä on tärkeintä mitä teet kentällä. Kunhan tuot itsesi peliin, annat kaikkesi kentällä ja tuot oman persoonasi pukukoppiin, se on tärkeintä.

4. Se lähtee siitä, että jokainen pystyy olemaan oma itsensä, ja arvostetaan toista ihmisenä sekä toverina. Pidetään yllä avointa ilmapiiriä ja rehellistä keskustelua, oli asia mikä vain.

Juuso Vainio, JYP

1. Olen kuullut asiasta aiemminkin. Ei se hätkähdyttänyt suuntaan tai toiseen. Olen pelannut (Puhakan kanssa) samassa joukkueessa Espoon Bluesissa, tosi hyvä tyyppi. Aika rohkea kaveri kyseessä, kun uskalsi tuoda asian julki. Toivottavasti muutkin rohkaistuvat hänen esimerkistään, ei siinä ole mitään hävettävää.

2. En tiedä, onko lajia pidetty sitten niin äijien lajina. Miehet toimivat keskenään joukkueessa niin sanotussa karskissa lajissa. Siksi voi olla vaikeaa tuoda asia esille. Voi tulla paineita siitä, mitä joukkuekaverit ajattelevat.

3. Ei ainakaan minun silmissäni. Olen tullut aina kaikkien kanssa toimeen. Hän olisi minulle pelaaja muiden joukossa. 

4. Kyllä me aika avoimesti juttelemme asioista ja uutisista joukkueen kesken. Kaikki ovat kuulemassa ja ottamassa kantaa niihin. Täällä on ollut aina hyvä ilmapiiri tuoda esille omia mielipiteitä. Jos joku tulisi asian kanssa ulos, niin häntä tuettaisiin.

Erik Riska, Vaasan Sport

1. Erittäin rohkea ja hyvä juttu, että tulee ulos ja uskaltaa sanoa sen ääneen. Kaikki tietävät, että lätkämaailma on hieman macho-ympäristö, mutta sekin on muuttumassa. Olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta se vaatii vielä aikaa. Olemme keskustelleet asiasta positiivisessa hengessä.

2. Se on tietyllä tavalla totta. Siksi tarvitaan heitä, jotka uskaltavat tuoda asian esille. Ja jos on muita, jotka miettivät, niin toivottavasti he uskaltavat tuoda sen esille. Meillä kopissa se otettaisiin hyvällä tavalla vastaan.

3. En usko. Ja toivon, että se ei muuttuisi millään tavalla. Eihän seksuaalisuus liity siihen, millainen pelaaja sinä olet. Teot jäällä ratkaisevat. 

4. Pitää luoda sellainen ilmapiiri, että jokainen uskaltaa olla oma itsensä. Niin se vain pitää olla. Ihan kauden alussa käydään juttuja läpi, jotka liittyvät ehkä eniten lätkään. Mutta se on fakta, että kun kaikki voivat hyvin, niin silloin pystyy myös suorittamaan hyvin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja