Mainos

Ex-anopin kritisoima äiti tilittää: ”Pidin lapsenlapsesi turvassa, kun hänellä oli vaikeaa”

Autistisen tyttären äiti saa kuulla usein siitä, kuinka tyttären raivokohtaukset ovat hänen syynsä. Nyt äiti avautuu kokemuksistaan Scary Mommy -sivustolla.

Entisen anoppinsa kritisoimaksi joutunut Rachel Finnemore avautuu kirjoituksessaan arjesta autistisen tyttären äitinä.

Finnemoren tyttärellä on Aspergerin oireyhtymä, joka näkyy monin tavoin. Huonoimpina päivinä tyttö on hyvin ahdistunut, hän suuttuu herkästi ja käyttää voimakasta kieltä. Hän saattaa yhtäkkiä pinkaista juoksuun, potkia ja huutaa.

Pienimmätkin ärsytyksen aiheet saattavat laukaista ikävämmän puoleisen käytöksen. Tytär osaa olla myös varsin hurmaava, rauhallinen ja sosiaalinen.

Finnemore kertoo kirjoituksessaan, että tyttären raivokohtaukset voivat johtua esimerkiksi odottamattomista, päivärytmistä poikkeavista tapahtumista. Äidin mukaan toisinaan uusista tilanteista selvitetään ja niihin onnistutaan valmistautumaan – toisinaan ei.

Harva ymmärtää näkemäänsä

Varsinkin julkisilla paikoilla tytön varsin aggressiivinen käytös aiheuttaa usein kummastelua – jopa kauhistelua. Esimerkiksi silloin, kun tytär yltyy purkamaan kiukkuaan äitiinsä fyysistä voimaa käyttäen.

– Jotkut ihmiset tuomitsevat, kun näkevät lapsen menettävän malttinsa. Se ei auta asiaa. He luulevat, että tyttö on vain epäkohtelias ja hän tarvitsee kovempaa kuria. He olettavat, että lapsen kanssa kamppaileva äiti ei vain aseta tarpeeksi rajoja ja hemmottelee tyttöä. He yksinkertaistavat asian, joka on oikeasti todella mutkikas, Finnemore kirjoittaa.

Finnemoren kirjoitus on osoitettu tyttären isoäidille ja Finnemoren ex-anopille. Isoäiti on kommentoinut useammin kuin kerran, kuinka tytön raivokohtaukset johtuvat äidin ja tyttären välisistä ongelmista ja kurin puutteesta.

– Pidin lapsenlapsesi turvassa, kun hänellä oli vaikeaa. Tunsin hänen tuskansa, oman tuskani, ja lisäksi hänen sisarustensa, jotka myös kärsivät tytön käytöksestä. Tunsin häpeän ja tuomitsemisen. Kestin kaiken, koska rakastan häntä ja hän on sen arvoinen, Finnemore kirjoittaa.

– En tarvinnut sinun potkujasi, kun olin jo valmiiksi maassa.

Anopin ja tyttären isoäidin kommentit satuttivat äitiä, joka ajattelee aina vain tyttärensä parasta.

– Kommenttisi satuttivat syvältä, eivätkä auttaneet yhtään. Kirjoitan tämän, jotta voin päästää irti ja jatkaa elämää olemalla paras mahdollinen äiti.

Finnemore kirjoittaa lopuksi, kuinka ainut ”ongelma äidin ja tyttären välillä” on se, ettei hän äitinä pysty korjaamaan tytärtään – ainoastaan rakastamaan.

Lähde: Scary Mommy

***

8:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.