Evira varoittaa: Vaarallisia kuoriaistoukkia leviää kiinalaisen kivitavaran puupakkauksissa

Aasianrunkojäärä on lehtipuita tuhoava kovakuoriainen, joka uhkaa levitä Eurooppaan. 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt ensimmäisen kerran eläviä aasianrunkojäärän toukkia puisista kehikoista, joita on käytetty kiinalaisen kivitavaran pakkaamiseen kuljetusta varten. 

EU-maat tarkastavat erityisesti Kiinasta tulevan kivitavaran puista pakkausmateriaalia, koska niissä on havaittu puutteita. Tällä kertaa puupakkauksissa oli asianmukainen merkintä ISPM 15 -standardin mukaisesta kasvintuhoojakäsittelystä, mutta silti eläviä toukkia löytyi.

Tuntomerkit (aikuinen kuoriainen)

 • Suuri koko: ruumis 2,5-3,5 cm pitkä
 • Mustalla kiiltävällä pohjalla valkoisia pilkkuja
 • Ruumista pidemmät raidalliset tuntosarvet

Aasianrunkojäärä on vaarallinen kasvintuhooja, jonka isäntäkasveja ovat monet Suomessakin yleiset lehtipuulajit, kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, lepät, omenapuut ja päärynäpuut. Jäärän suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon kookkaita käytäviä. Vioituksen seurauksena oksia kuihtuu ja koko puu saattaa kuolla.

Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on päässyt leviämään luontoon jo ainakin Saksassa, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

Elinkierto ja leviäminen

 • Aasianrunkojäärä munii puunrunkoon. Se käyttää isäntäkasveina sekä terveitä että heikentyneitä puita. 
 • Toukka kehittyy rungon sisällä syöden puuainekseen suuria käytäviä.Toukka on väriltään vaalea ja täyteen kokoonsa kasvaneena 5 cm pitkä.
 • Toukka koteloituu rungon sisään. Kuoriuduttuaan aikuinen jäärä tulee rungosta ulos tekemänsä ulostuloreiän kautta.
 • Aikuinen jäärä käyttää ravintonaan lehtipuiden lehtiä ja kaarnaa. Jäärä ei yleensä lennä kauas puusta, josta se kuoriutui.
 • Elinkierron pituus vaihtelee ilmaston mukaan. Lämpimässä ilmastossa kehitys on nopeampaa kuin viileässä. Pohjois-Kiinassa yhden sukupolven kehitys munasta aikuiseksi kestää kaksi vuotta.
 • Aasianrunkojäärä leviää pääasiassa puisen pakkausmateriaalin välityksellä.

– Vaikka aasianrunkojääriä on päässyt joissakin maissa luontoon, ei EU-maissa ole suinkaan vielä nostettu käsiä pystyyn. Uutta vaarallista kasvintuhoojaa ei haluta pysyvästi EU:n alueelle, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Eviran kasvinterveysyksiköstä.

Aasianrunkojäärää esiintyy pysyvästi USA:ssa, Kanadassa, Kiinassa sekä Etelä- ja Pohjois-Koreassa.

Suomeen tuodaan Kiinasta kivitavaraa rakennustyömaille noin 60 000 tonnia vuodessa. Eniten sitä tuodaan huhti-syyskuussa, jolloin rakennetaan katuja ja pihoja.

Toukkakäytävistä ja purusta ilmoitettava Eviraan

Kiinalaista kivitavaraa maahantuovien ja käsittelevien yritysten kannattaa tarkkailla, onko puupakkauksissa eläviä hyönteisiä, toukkakäytäviä tai toukan syönnistä aiheutunutta puupurua.

Niistä pitää ilmoittaa Eviraan, kasvinterveys(a)evira.fi. Löydetty hyönteinen tai toukka on otettava talteen mieluiten elävänä vaikkapa lasipurkkiin.


Lue myös:

  Uusimmat