Euroviisuihin merkittäviä sääntömuutoksia

Miksi Ukraina voitti Euroviisut? Viisuasiantuntija vastaa 1:24
Katso videolta: miksi Ukraina voitti Euroviisut? Viisuasiantuntija vastaa.

Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti, että tulevissa Euroviisuissa tullaan näkemään suuria muutoksia äänestykseen liittyen.

Euroviisujen taustalla toimiva Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti tiistaina 22. marraskuuta, että vuoden 2023 Euroviisuissa tullaan näkemään järisyttäviä sääntömuutoksia liittyen äänestämiseen viisuissa.

Tulevaisuudessa Euroviisuissa voivat äänestää myös niiden maiden katsojat, jotka eivät osallistu kisoihin. Muissa kuin osallistujamaissa olevat katsojat voivat äänestää verkossa. Muiden kuin osallistujamaiden verkkoäänillä on tiedotteen mukaan sama painoarvo kuin yhdellä osallistuvalla maalla molemmissa semifinaaleissa ja finaalissa. 

Lisäksi tulevissa Euroviisuissa ainoastaan katsojien äänet ratkaisevat sen, mitkä maat etenevät semifinaaleista finaaliin. Finaalissa puolestaan totutusti ammattilaisraatien äänet yhdistetään katsojien ääniin, joiden kautta virallinen lopputulos selviää.

EBU:n mukaan muutokset tehdään, jotta tapahtuma pidettäisiin "relevanttina ja jännittävänä". Tiedote julkaistiin Euroviisujen virallisilla sivuilla.

Osallistujamaista äänestäminen tapahtuu edelleen tekstiviestillä, soittamalla tai Euroviisujen virallisen sovelluksen kautta. 

Vuoden 2023 Euroviisut järjestetään Liverpoolissa. Kilpailun finaali on lauantaina 13. toukokuuta. Ukraina voitti vuoden 2022 Euroviisut, mutta kilpailua ei voida järjestää Ukrainassa yhä käynnissä olevan Venäjän hyökkäyssodan takia.

Lue myös:

    Uusimmat