Europolin JR-päälliköksi siirtyvä Jari Liukku: "Laiton maahantulo suurin uhka"

- Euroopan suurin uhka on laiton maahantulo, sanoo Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtajana maaliskuussa aloittava Jari Liukku.

Liukku on nyt Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö.

Laittomaan maahantuloon liittyy ihmissalakuljetuksen osalta järjestäytynyt rikollisuus.

- Maahantulijoita jää Eurooppaan ilman mitään statusta. Siinä on kasvualusta niin rikollisuudelle, radikalisoitumiselle kuin ihmisten hyväksikäytölle.

Toinen iso huoli liittyy nettiin, joka mahdollistaa anonyymin toiminnan huume- ja asekaupassa. - Siihen pitää pystyä vastaamaan.

Europol tukee, ei tutki

Euroopan poliisivirasto ei tutki rikoksia itsenäisesti vaan tukee EU:n jäsenvaltioiden viranomaisia. Tietoja analysoidaan, juttuja linkitetään jäsenvaltioiden kesken sekä tuetaan operatiivista toimintaa sekä rikostutkintaa.

Liukun mukaan seurattavia kohteita on järjestäytyneessä rikollisuudessa laittoman maahanmuuton ohella monia muitakin kuten tunnukselliset jengit, albanialaiset ja italialaiset rikollisryhmät, huumerikolliset sekä väärennysliigat.

- Olennaista on tietojen välittämisen nopeus. Operatiivisessa toiminnassa tieto tarvitaan heti, Liukku sanoo.

Päämaja Hollannissa

Europolissa työskentelee tällä hetkellä Suomen lähettäminä yhdyshenkilöinä neljä virkamiestä. Liukku siirtyy Europolin palvelukseen.

Vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskus on yksi Europolin operatiivisen osaston neljästä toimialasta. Europol sijaitsee Haagissa Hollannissa.

Keskuksen työ pohjautuu Europolin joka neljäs vuosi laatimaan vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden uhkaraporttiin, SOCTA:an, jonka nojalla jäsenvaltioiden ministerit vahvistavat rikostorjunnalliset painopisteet seuraaviksi vuosiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja