Europol varoittaa: Huijarit tehtailevat ja myyvät väärennettyjä negatiivisia koronatestituloksia matkailua varten

5:51
Katso myös video: Ovelta ovelle kiertänyt koronarokotehuijari otettiin kiinni Lappeenrannassa – näin tunnistat huijarin

Huijarit tehtailevat ja myyvät väärennettyjä negatiivisen koronatestituloksen osoittavia todistuksia Euroopassa lentokentillä, juna-asemilla ja netissä, kertoo The Guardian -lehti.

Asiasta varoittaa Europol. Poliisiviranomaisen mukaan väärinkäytöksiä esiintyy niin kauan, kun matkustusrajoituksia ja vaatimuksia negatiivisesta testituloksesta vaaditaan matkustaessa.

Europolin mukaan huijareiden käytössä on laadukkaita tulostimia ja erilaisia tietokoneohjelmia, joten todistukset voivat olla hyvinkin laadukkaita.

– Jäsenvaltioiden tulisi olla valppaana, Europol huomauttaa The Guardianin mukaan.

Väärennettyjä todistuksia myyty 50–60 euron hintaan

Väärennöksiä on The Guardianin mukaan tullut vastaan ainakin Hollannissa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Esimerkiksi Lutonin kaupungissa Englannissa pidätettiin tammikuussa yksi ihminen epäiltynä väärennettyjen testitulosten myymisestä. Seitsemän ihmistä puolestaan pidätettiin Pariisin lentoasemalla marraskuussa epäiltynä väärennettyjen testitulosten myymisestä.

Hollantilaislehti on Guardianin mukaan raportoinut, että Whatsapp- ja Snapchat-viestipalvelussa on toiminut nimimerkkien takaa ihmisiä, jotka myivät 50–60 euron hintaan väärennettyjä todistuksia. Normaalisti testituloksen osoittava todistus maksaa Hollannissa 150 euroa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja