Mainos

"Eurooppa vivuttaa itsensä kohti katastrofia"

Markkinat ovat tänään reagoineet positiivisesti Euroopan johtajien uusimpaan euron pelastussuunnitelmaan.

Ulkomaiset taloustieteilijät ja kommentaattorit eivät ole yhtä innoissaan. Euro on edelleen matkalla hautaan.

Vipurahasto subprime-mallilla

Financial Timesin kommentaattori Wolfgang Münchau kirjoitti jo sunnuntaina, kun ensitiedot Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) muuttamisesta vipurahastoksi saapuivat, että suunnitelma ei tule toimimaan.

– On aika varautua mahdottomaan: on olemassa merkittävä todennäköisyys sille, että euro ei selviä nykyisessä muodossaan. […] Huoleni ei ole siinä, etteivätkö johtajat pääsisi sopuun, vaan tämän sovun seurauksissa.

Münchaun mukaan vipurahastoksi muutettu Euroopan rahoitusvakausväline on houkutteleva poliitikoille samasta syystä kuin subprime-lainat olivat houkuttelevia lainoittajille: vivutus pitää rahanpuutteen piilossa.

ERVV:tä aiotaan käyttää valtioiden velkakirjojen vakuuttajana. Vuoden 2008 finanssikriisissä tällaiset vakuuttajat päätyivät voimistaan kriisiä, muistuttaa Münchau.

ERVV:n velkakirjavakuudet tekevät valtioiden velkakirjojen arvottamisesta vaikeaa. Yksi syy, miksi sijoittajien on vaikea tietää minkä arvoinen velkakirja heillä on, on Münchaun mukaan Ranskan tilanne. Jos Ranska menettää AAA-luokituksensa, samalla myös ERVV menettää sen. Samalla sen antaminen vakuuksien arvo romahtaisi. Lopulta koko rakennelma kaatuisi.

The New Yorkerin John Cassidy pitää ERVV:n muuttamista vakuusyhtiöksi todella outona.

– Jos tämä suunnitelma kuulostaa jotenkin tutulta, se johtuu siitä, että se on. Subprime-asuntolainojen vakuusmarkkinat toimivat hyvin samalla tavoin.

Münchau puolestaan kirjoittaa tänään, että vipurahastomalli voi toimia vain, jos euroalue on valmis antamaan sille rajoittamattoman taustatuen.

– Tämä tarkoittaa joko täysin selviä pankkitakuita Euroopan keskuspankilta tai eurobondeja. Ideaalitilanteessa saisimme kummatkin.

Miksi EKP ei tarjoa pankkitakuita?

Taloustieteen professorit Paul De Grauwe ja Paul Krugman ihmettelevät, miksi EKP ei suostu antamaan euroalueelle pankkitakuita eli toimimaan niin sanottuna lender of last resort -instituutiona. Se ratkaisisi koko kriisin.

– Meillä on parisataa vuotta kokemusta keskuspankeista ja tuo kokemus osoittaa selvästi, että pankkitakuut ovat elimellinen osa keskuspankkitoimintaa, sanoo Krugman.

– Silti Frankfurtissa on joitain ihmisiä, jotka ovat ilmeisesti omistautuneet väitteelle, että Euroopalla voi olla keskuspankki vailla pankkitakuita, että heidän tehtävänään ovat vain vakaat hinnat, piste.

– Tämä on radikaali teoria, joka on ristiriidassa todisteiden ja kokemuksen kanssa. Ja se on teoria, joka saattaa tappaa euron.

De Grauwe puolestaan sanoo, että EKP:n haluttomuus antaa pankkitakuut on johtanut ERVV:n luomiseen. ERVV:n tehottomuus on tiedetty alusta asti, mutta se piti luoda, koska EKP ei suostu ajattelemaan muuta kuin inflaatiota.

Peittääkseen ERVV:n tehottomuuden Euroopan johtajat aikovat nyt luoda siitä vipurahaston.

– Johtajien pitäisi kuitenkin tietää, että vivuttaminen luo riskejä, hyvin suuria riskejä.

Jos vipurahaston riskit räjähtävät silmille, AAA-luokituksen maat kuten Suomi kärsivät De Grauwen mukaan eniten. Ne menettävät kaikki ERVV:hen sijoitetut rahat. Samalla huitaisulla lähtee myös AAA-luokitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.