Mainos

Euron vastustajat Saksassa: Merkel polttaa kansan rahat!

Saksan eurovastainen puolue AfD (Alternativ für Deutschland) yrittää muutama päivä ennen vaaleja loppukiriä syyttämällä liittokansleri Angela Merkeliä saksalaisten veroeurojen polttajaksi. Vaaliasiantuntijat uskovat AfD:n vievän ääniä nyt entistä enemmän liberaaleilta (FD), jotka kärsivät kirvelevän tappion Baijerin maapäivävaaleissa sunnuntaina.

Tähän asti Saksan eurovastaisen liikkeen vaalikampanja on ollut näpertelyä verrattuna esimerkiksi Timo Soinin johtamien perussuomalaisten eurohyökkäyksiin. AfD:n keskeiset taustavoimat ovat korkeasti koulutettuja finanssiasiantuntijoita. Heille aggressiivinen kampanjointi on vierasta.

Nyt puolueen vaaliveturi, hampurilaisprofessori Bernd Lucke, on ottanut käyttöön kovemmat otteet. Niiden avulla AfD yrittää kammeta kannatuksensa yli viiteen prosenttiin, mikä takaisi pääsyn liittopäiville.

AfD järjesti maanantaina Berliinissä Brandenburgin portin edessä näyttävän performanssin, jossa yritettiin todistaa äänestäjille , miten nykyinen hallitus tärvää veronmaksajien rahoja euroalueen kriisimaiden tukemiseen.

– Nyt on meneillään suurin rahojen poltto-operaatio sitten vuoden 1923 inflaation, Bernd Lucke julisti vain kiven heiton päässä Saksan liittopäivätalosta.

Vähän ennen Lucken puhetta Merkeliksi pukeutunut nainen seurasi, kun kaksi finanssijonglöörin näköistä miestä poltti leikkiseteleitä. Paikalle kerääntynyttä väkeä hämmentänyt ja huvittanut näytelmä päättyi siihen, että AFD:n kärkipoliitikot tulivat paloautolla paikalle sammuttamaan roihua.

Mielipidetiedusteluissa AfD:n kannatus on pysynyt kolmen prosentin tuntumassa. Vaali-asiantuntijoiden mukaan se voi olla kuitenkin myös selvästi suurempi. Saksalaiset eivät kyselyissä välttämättä halua myöntää äänestävänsä protestipuoluetta.

Mainzilainen politologi Thorsten Faas korostaa MTV3 Uutisille, että pelkällä euron vastustamisella AfD tuskin pystyy viime metreillä nousemaan liittopäiville. Jos puolue kuitenkin onnistuu tuomaan keskusteluun vielä asioita, jotka vetoavat nimenomaan oikeistolaisiin äänestäjiin, jymy-yllätys on mahdollisuuksien rajoissa.

Viimeisen tiistaina julkaistun mielipidemittauksen perusteella sunnuntain vaaleissa voi syntyä pattitilanne, jossa liittokansleri Angela Merkelin johtaman oikeiston ja FDP:n kannatus on yhtä suuri kuin punavihreän opposition.

Jos AfD pystyy kipuamaan yli viiden prosentin kynnyksen ja liberaalipuolue FDP putoaa parlamentista, Merkelin tilanne on vielä huonompi. Tosin silloinkaan vasemmistolla ja vihreillä ei olisi enemmistöä hallituksen muodostamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.