EU-komissaari Urpilainen MTV:lle: EU:n venäläisturisteja koskeva viisumilinja tiukentuu Suomen mallin mukaiseksi

8:46
EU-komissaari Jutta Urpilainen: Onko EU Venäjän edessä hampaaton leijona, ja miten EU rajoittaa venäläisturistien tuloa alueelle vastaisuudessa?

EU on tiukentanut venäläisturisteja koskevaa viisumilinjaansa Suomen mallin mukaisesti. Asiasta kertoi EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Tuo oheistus on hyvin pitkälti Suomen jo tekemisen päätösten mukainen, Jutta Urpilainen totesi.

– Miksi asia on ottanut aikaa? Siksi, että meillä on asiasta erilaisia näkemyksiä jäsenmaiden keskuudessa, Urpilainen perusteli.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kertoi aiemmin tänään, että EU:n uusissa suosituksissa kehotetaan jäsenmaita tekemään entistä tarkempia turvallisuusselvityksiä venäläisille viisuminhakijoille. 

– Tämän päivän suositukset annetaan presidentti Vladimir Putinin viimeaikaisen sodan kärjistymisen takia. Turvallisuusuhka on todellinen. EU suojelee itseään ja kansalaisiaan, Johansson totesi. 

Asevelvollisuutta pakeneva ei saa automaattisesti viisumia

Urpilainen sanoi, että venäläisille, jotka hakevat EU-alueelta turistiviisumia, mutta ovat todellisuudessa pakenemassa asevelvollisuutta, ei enää myönnetä turistiviisumia automaattisesti.

Jäsenvaltioiden tulee myös kehottaa konsulaattejaan ja rajavartijoitaan harjoittamaan entistä tiukempaa valvontaa ja tarvittaessa arvioimaan uudelleen Venäjän kansalaisille jo myönnettyjä viisumeita.

Pelkästään voimassa oleva viisumi ei siis riitä enää EU:n alueelle saapumiseen. Jos viisumin kumoamiselle tai peruuttamiselle on perusteita, rajavartija voi tehdä päätöksen siitä viisumin myöntäneestä jäsenvaltiosta riippumatta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

"Linjan on oltava yhtenäinen"

Ylva Johanssonin mukaan EU:n ulkorajoilla tulee noudattaa johdonmukaista ja yhtenäistä lähestymistapaa Venäjän kansalaisiin.

– Samalla Eurooppa ei sulje oviaan aidosti suojelua tarvitsevilta, Johansson sanoi.

Jäsenmaiden tulee lisäksi selvittää tarkasti, voiko ihminen olla turvallisuusuhka jollekin jäsenmaalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja