EU:n uusi pakotepaketti astuu tänään voimaan – nämä asiat päätyivät mustalle listalle

Miksi Venäjän talous porskuttaa pakotteista huolimatta? 10:19
Miksi Venäjän talous porskuttaa pakotteista huolimatta?

Euroopan unionin 12. Venäjän vastainen pakotepaketti astuu voimaan tänään. Uusi paketti laajentaa Venäjään kohdistuvia vienti- ja tuontipakotteita. EU:n jäsenmaat saavuttivat sovun paketista viime viikolla, ja EU:n neuvosto hyväksyi paketin eilen.

EU:n Venäjää kohtaan asettamiin uusiin rajoitustoimiin kuuluvat muun muassa timanttien tuontikielto sekä laajennuksia tuonti-, vienti- ja kauttakulkukieltoihin, ulkoministeriö kertoo. Ulkomaankaupan lisärajoituksilla pyritään estämään Venäjää hankkimasta tuloja tai tuotteita, jotka hyödyttävät sen sotilaallista ja teknologista kapasiteettia tai puolustus- ja turvallisuusalan kehitystä.

Pakotteiden piiriin lisätään myös tuotteita, joita Venäjä on käyttänyt hyökkäyssodassaan Ukrainaa vastaan. Näitä ovat muun muassa kemikaalit, litiumakut ja erilaiset moottorit miehittämättömiä ilma-aluksia varten.

Lisäksi pakotepakettiin sisältyy ei-teollisten timanttien tuontikielto Venäjältä ensi vuoden alusta alkaen.

Henkilöpakotteita kohdistetaan Ukrainan alueilla laittomia vaaleja järjestäneisiin ja Venäjän asevoimia tukeviin tahoihin sekä Suomessa pakotteiden kiertämiseen syyllistyneeseen EU-kansalaiseen. Jatkossa henkilöpakotteisiin on myös mahdollista lisätä ihmisiä, jotka ovat hyötyneet Venäjällä sijaitsevien tytäryhtiöiden omistuksen tai määräysvallan pakkosiirrosta.

Sopimuksissa oltava vientikielto Venäjälle

Päätöksellä pyritään myös pienentämään riskiä siitä, että rajoitustoimia kierretään. Siksi päätöksellä kielletään myös tiettyjen unionista vietävien tavaroiden ja teknologian kuljetus Venäjän alueen kautta, sillä se voisi edistää Venäjän teollisten valmiuksien kehittämistä.

Jatkossa yritysten tulee myös sisällyttää tiettyjen pakotteiden alaisten tuotteiden kauppasopimuksiin kielto tuotteiden jälleenviennistä Venäjälle.

Päätös myös rajoittaa sellaisten tavaroiden tuontia, jotka tuottavat merkittäviä tuloja Venäjälle. Tällaisen tuonnin katsotaan mahdollistavan Venäjän käymän hyökkäyssodan jatkumisen. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa nesteytetty propaanikaasu, harkkorauta ja peilirauta, kupari- ja alumiinilangat sekä folio.

Paketti laajennetaan koskemaan myös kaupan rajoitusten kiertämiseen osallistuvia yhteisöjä muissa kolmansissa maissa kuin Venäjällä. Myös tietyt venäläiset yhteisöt, jotka osallistuvat elektronisten komponenttien kehittämiseen, tuotantoon ja toimittamiseen Venäjän sotateollista kompleksia varten, on lisätty listalle.

Asiantuntija kommentoi Orbánin EU-venkoilua: ”Haluaa vahvistaa näkyvyyttään ennen vaaleja” 5:34
Asiantuntija kommentoi Orbánin EU-venkoilua: ”Haluaa vahvistaa näkyvyyttään ennen vaaleja”

Lue myös:

    Uusimmat