Ukrainan puolella taistelee satoja venäläissotilaita – näin he kommentoivat MTV:lle omien tappamisesta

Venäläiset vapaaehtoiset taistelevat Ukrainan puolella – tällainen on Siperian pataljoona 2:22
Katso Niko Nurmisen raportti Ukrainasta: Tällainen on Siperian pataljoona.

Ukrainan asevoimat on perustanut sisälleen yksinomaan venäläisten muodostaman joukko-osaston. 

Siperian pataljoonaksi nimetty venäläisyksikkö muodostuu vapaaehtoisista, jotka ovat eri syistä pettyneet Putinin hallintoon ja hyökkäyssotaan Ukrainassa. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Ukrainasta, että  muutaman sadan hengen täysvenäläinen joukko-osasto alkoi järjestäytyä viime kesänä ja sen osia on ollut jo taisteluissa idän rintamilla. 

Venäläisiä ei kevyesti oteta ukrainalaisten aseveljeksi. Taustaturvallisuus-tarkastukset vievät kuukausia.

– Ukrainaan tuleminen ei ollut kaikkein helpointa. Jouduimme odottamaan kauan kaikkien taustojemme tarkastamisia. Tässä asemassa saamme Ukrainalta niin paljon luottamusta, että meidänkin on täytettävä tietyt vaatimukset. Niinpä rekrytointi kesti kauan, kertoo Ukrainan asevoimissa palveleva mies, taistelijanimeltään "Rei".

Nimi Siperian pataljoona juontaa juurensa siitä, että ensimmäiset jäsenet olivat tyytymättömiä miehiä Siperian alueilta, jossa ennestäänkin kurjissa oloissa asuvia pakko-otettiin armeijaan, hyökkäämään Ukrainaan.

– Burjatiassa on hyvin vaikea tilanne, siellä on hankalaa elää. Se on kaikki tulosta Putinin vallasta ja sen luomasta kaaoksesta, kommentoi Ukrainan asevoimissa palveleva venäläissotilas "Nemets".

Taistelijat kertovat ettei maanmiesten tappaminen kirpaise. He sanovat tärkeimmän tekijän Ukrainaan lähtöön olleen Venäjän sotarikokset, siviilien tappaminen, raiskaukset ja vandalismi.

– Ei minulla ole sen suurempia hyviä tai huonoja tunteita (venäläisten ampumisesta). Sanonkin vain niin, että tunnen aseen takapotkun, rekyylin, kertoo taistelijanimellä "Pus" kutsuttu venäläissotilas.

"Perun" nimellä kutsuttu venäläissotilas kertoo toivovansa, että enemmän venäläisiä liittyisi taisteluun Ukrainan puolelle. 

– Jos ei Ukrainan maaperälle saakka, niin taisteluun Venäjän sisällä. Vaikka se on raskasta ja vaikeaa, niin nyt ratkaistaan maailman kohtaloa. Sitä kumpi voittaa: diktatuuri vai demokratia, "Perun" toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat