Kiuru: Suomi tekee tarvittaessa omat ratkaisunsa kiinalaisten koronatesteistä loppuviikosta – EU:n yhteistä kantaa haetaan huomenna

Krista Kiuru kertoo Suomen suhtautumisesta kiinalaisturisteihin koronan keskellä 10:50
Katso video: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo, minkälaisia tietoja Kiinassa leviävistä koronavirusmuunnoksista on tällä hetkellä saatavilla.

Kiinassa koronavirus leviää yhä nopeasti, ja moni maa vaatii nyt kiinalaisturisteilta negatiivisen koronatestituloksen ehtona maahan pääsylle. EU-maat kokoustavat keskiviikkona EU-maiden yhtenäisestä koronalinjasta. Myös Suomi osallistuu kokoukseen.

Kiina on lieventänyt tiukkoja koronarajoituksiaan viime viikkoina, ja kiinalaiset saavat muun muassa matkustaa jälleen vapaasti ulkomaille. Koronavirus leviää kuitenkin nopeasti maassa. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) odottaa EU-maiden keskiviikkoista kokousta luottavaisin mielin. 

– Huomenna on tärkeä päivä EU:n kannalta. Kriisihallintamekanismin edustajat ja EU-maat keskenään pohtivat, minkälaisiin toimiin tulisi varautua. Myös meidän suurlähetystötaso osallistuu huomenna kokoukseen. Juuri äsken saimme lisätietoa siitä, minkä tyyppisiä ehdotuksia saattaa olla huomenna pöydällä kokouksessa, Kiuru sanoo MTV Uutisille.   

Kiuru kertoo uskovansa, että keskiviikkona esille tuotavien ehdotusten tehtävänä on ennen kaikkea suojella EU-maiden kansalaisia.

Ruotsikin valmistelee koronarajoituksia 

Moni EU-maa on jo ottanut varovaisuusperiaatteen mukaisesti käyttöön koronarajoitustoimia, kuten ennakkokoronatestin vaatimista kiinalaisturisteilta. 

Ruotsikin valmistelee matkustusrajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille. Maahan tulevilta vaadittaisiin jatkossa negatiivista koronatestiä ehtona maahan pääsylle. 

– Yksi isoimpia kysymyksiä tulee olemaan se, miten suhtaudutaan siihen, että monet maat ovat jo varovaisuusperiaatteella ottaneet käyttöön ennakkotestivaatimuksen.

– Jää nähtäväksi, muodostuuko EU-maille yhteistä kantaa. 

Suomi perinteisesti toimii EU-päätösten mukaisesti, mutta jos yhteistä linjaa ei muodostu, Suomessa pohditaan omia toimia – Kiurun mukaan loppuviikosta. 

– Meidän on mietittävä, miten osaltamme edistämme kansan terveydensuojelua, jos EU ei tähän itse pysty.

Kiuru on huolissaan Suomen terveydenhuollon kantokyvystä, joka tällä hetkellä on jo kuormittunut. 

– Tähän tilanteeseen sopii huonosti se, että saisimme vielä vaikeampia haasteita ulkorajojen yli.

Kiina on kritisoinut muiden maiden sille asettamia rajoituksia ja varoittanut mahdollisista vastatoimista. 

Kiina ei enää ensi viikolla vaadi karanteenia tai negatiivista koronatestitulosta maahan saapuvilta. 

Jutun otsikkoa päivitetty kello 18.16.

Lue myös:

    Uusimmat