Mainos

EU-komissio hyväksyi geenimuunnellun perunan viljelyn

EU-komissio hyväksyi tällä viikolla muuntogeenisen Amflora-perunan viljelyn unionin alueella.

Suomeen luultavasti ensimmäisenä viljelyyn tuleva geeniperuna on suunniteltu lähinnä paperiteollisuuden käyttöön, mutta se on myös elintarvikkeeksi hyväksytty lajike.

Helsingin Sanomien mukaan muuntogeenisellä perunalla saa tehdä kenttäkokeita Suomessa Lammilla ja Seinäjoella. Luvan tähän antoi geenitekniikan lautakunta. Lautakunta totesi, ettei Amflora-perunan kenttäkokeista aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille tai ympäristölle.

Ympäristöjärjestöt tuomitsivat gm-perunan

Lupaa muuntogeenisen perunan viljelyyn haki saksalainen kemikaalijätti BASF. Sen kehittelemää perunalajiketta ei ole tarkoitettu ihmisruuaksi, vaan teollisuuskäyttöön ja eläinten rehuksi.

Päätös on poikkeuksellinen, sillä EU on tätä ennen hyväksynyt vain yhden muuntogeenisen maissilajikkeen viljelyn. Päätös amerikkalaisen Monsanto-yhtiön kehittelemän maissilajikkeen hyväksymisestä tehtiin vuonna 1998. Useat EU-maat ovat kuitenkin kieltäneet muunnellun maissilajikkeen viljelyn alueellaan.

Ympäristöjärjestöt tuomitsivat komission päätökset sanoen niiden vaarantavan EU-kansalaisten ja unionialueen eläinten terveyden. BASF-yhtiön mukaan komission päätös voi puolestaan parantaa merkittävästi eurooppalaisen maatalouden kilpailukykyä.

MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.