Ethän sinäkin mokaa? Nämä tutut tahranpoistovinkit todellisuudessa vain pahentavat tilannetta

Kaikkiin siivousvinkkeihin ei kannata luottaa. Asiantuntijat paljastavat pahimmat virheet tahranpoistossa.

Mikään ei ole niin kamalaa, kun vaalealla matolla paistava punaviinitahra tai uudella sohvalla kiiltävä veri. Paikkojen tahriintuessa kannattaa toimia nopeasti, jos sotkeutuneen kankaan haluaa vielä pelastaa.

Monilla on varmasti mielessä erilaisia siivousvinkkejä, mutta asiantuntijat varoittavat, etteivät kaikki tutut konstit ole yhtä hyviä – pahimmillaan ne voivat jopa pahentaa tilannetta.

The Sun-lehti listasi Good Housekeeping Instituten neuvot siitä, mitä ei kannata missään nimessä tehdä, jos likaantuneen alueen haluaa pelastaa.

1. Suolaa punaviinitahraan

Monet ovat varmasti kuulleet, että suola imee ja puhdistaa punaviinitahran matolta. Todellisuudessa suolan lisääminen on kuitenkin yksi pahimpia asioita, joita voi tilanteessa tehdä, sillä suola saa tahran jäämään mattoon pysyvästi. Oikeasti punaviinitahra tulisi huuhdella vedellä ja pestä tahranpoistoaineella.

2. Liian paljon tahranpoistoainetta

Paniikissa saattaa helposti suihkuttaa suuren määrän tahranpoistoainetta likaantuneeseen kohtaan, mutta tässäkin asiassa maltti on valttia. Tahraantuneen alueen kasteleminen tahranpoistoaineella voi tehdä hankalaksi aineen huuhtelemisen eikä se välttämättä kuivu kunnolla. Asiantuntijat suosittelevatkin lisäämään tahranpoistoainetta pikkuhiljaa, kunnes tahra on kadonnut.

3. Kuuma vesi

Kuuma vesi ei poista tahraa, vaan voi pahimmillaan saada sen jäämään kankaaseen ikuisiksi ajoiksi. Pahimmat asiat, jotka jämähtävät kiinni, ovat veri ja oksennus. Älä siis käytä kuumaa vettä, vaan aloita tahran puhdistaminen aina kylmällä vedellä.

4. Hankaaminen

Kova hankaaminen voi auttaa tahranpoistossa, mutta samalla alla oleva kangas voi tuhoutua. Silloin koko tahranpoisto-operaatio voi osoittautua täysin turhaksi. Suosi mieluummin tahran taputtelua pesusienellä.

Viinitahroihin ei koskaan pitäisi lisätä suoraan suolaa tai saippuaa.

5. Saippuan hyödyntäminen

Monia saattaa ehkä yllättää se, että saippua on todellisuudessa tahranpoiston vihollinen: Suolan tavoin saippuan kaataminen suoraan tahraan voi saada sen jämähtämään kiinni pysyvästi. Näin käy varsinkin kahvi-, punaviini- ja teetahrojen kanssa. Asiantuntijat suosittelevatkin ensin huuhtomaan tahraantunutta aluetta vedellä, sitten vasta lisäämään saippuaa.

6. Valkaisuaineen käyttö herkkiin materiaaleihin

Valkaisuaine on yksi vahvimpia puhdistusaineita, eivätkä kaikki kankaat, kuten villa, vain selviä sen käsittelystä. Varmista siis, että käytät pesuainetta, jossa ei ole valkaisuainetta, ennen kuin alat poistaa tahroja miltään herkiltä kankailta.

Asiantuntijat myös suosittelevat, ettei erikoiskankaita kannata puhdistaa itse. Vaikka rahan säästäminen voi tuntua houkuttelevalta, voivat esimerkiksi arvokkaiden antiikkihuonekalujen verhoilut tuhoutua lopullisesti. Suuntaa mieluummin huonekalujen puhdistukseen erikoistuneen asiantuntijan pakeille.

Tiedätkö jo tehokkaan keinon poistaa rasvatahrat? Tämä helppo niksi on voittanut kaikkien aikojen Pirkka-niksi palkinnon.

Lähde: Sun

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja