Ethän käytä vääränkokoisia kenkiä? Koko muuttuu vuosien mittaan

Jos olet ostanut samankokoisia kenkiä vuosikymmenestä toiseen, käytät luultavasti vääränkokoisia kenkiä: yleensä jalan koko kasvaa vuosien mittaan.

Oletko koskaan mittauttanut jalkojasi kenkäkaupassa ostaaksesi varmasti oikean kokoiset kengät? Jos vastaus on ei, ja olet jo muutaman vuosikymmenen ajan käyttänyt samankokoisia kenkiä, käytät luultavasti jatkuvasti liian pieniä kenkiä.

Asiantuntijoiden mukaan jalkojen koko muuttuu pikkuhiljaa koko elämän ajan, joka selittää myös sen, mikseivät 10 vuotta sitten käyttämäsi korkokengät enää istu samalla tavalla kuin ennen.

Vääränkokoisten kenkien käyttö voi johtaa kivuliaisiin ongelmiin, kuten vaivaisenluihin ja kovettumiin. Et luultavasti mielelläsi enää käytä jalkasi paljastavia kesäsandaaleja, jos vaivaisenluut ja kovettumat ovat tehneet jaloistasi kärsineen ja vanhan näköiset.

Lihakset ja nivelsiteet antavat periksi

Jalkaterien pituus on hyvä tarkistaa jopa vuosittain. Jalkaterien pituus muuttuu ajan myötä muun muassa lihasten ja nivelsiteiden antaessa periksi ikääntymisen vuoksi.

Jalkojen mittaus kannattaa, ja kenkäostoksilla pitäisi pysyä valppaana. Koot vaihtelevat merkittävästi eri valmistajien välillä. Koot voivat vaihdella jopa saman merkin kengissä.

Jos ostat kenkiä internetistä, on fiksua tilata kengistä useampi koko, kokeilla kotona, mikä koko sopii parhaiten, ja palauttaa vääränkokoiset kengät. Testaa uusia kenkiä illalla, kun jalkasi ovat suurimmillaan: usein jalat turpoavat jonkin verran päivän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat