Ethän haksahda tähän huijaukseen – Anu luuli voittaneensa S-marketin lahjakortin: ”Se vaikutti niin aidolta”

Helsinkiläinen Anu yllättyi iloisesti saadessaan tekstiviestin, jossa ilmoitettiin hänen voittaneen lahjakortin S-markettiin. Huijausviesti oli niin aidon oloinen, että hän meinasi tulla huijatuksi.

Poliisi varoitti viikonloppuna S-marketin nimissä lähetetyistä huijaustekstiviesteistä. Samankaltaisista viesteistä on varoiteltu jo viime vuonna, mutta Anu ei ollut varoituksia nähnyt.

Taidokkaasti ja hyvällä suomen kielellä laadittu viesti vaikutti niin uskottavalta, että Anu oli vähällä langeta ansaan. Viesti yllätti Anun viime viikolla keskellä päivää.

– Katsoin että mitä ihmettä, S-ryhmä lähettää minulle tekstiviestin. Hetken ihmettelin, mutta avasin sen, Anu kertoo.

Viesti piti avata klikkaamalla paketin kuvaa, joka johdatti S-marketin sivuston ulkoasua jäljittelevälle sivulle. Siellä ilmoitettiin, että olet voittanut 500 euron lahjakortin S-markettiin.

– Ajattelin, että mahtavaa, kerrankin minäkin olen voittanut jotakin.

Seuraavaksi piti valita, haluaako voiton käyttää osina vai yhdellä kertaa. Anu halusi käyttää voittonsa osissa ja alkoi innoissaan täyttää yhteystietolomaketta.

Viestit kehottivat kiirehtimään

Yhtäkkiä kännykän yläreunassa alkoi näkyä kummallisia viestejä, ikään kuin muut suomalaiset lähettelisivät voitostaan innostuneina viestejä samalle sivustolle.

– Ajattelin, että muutkin on voittaneet ja kaikki tuntuivat olevan kauhean innoissaan.

– Sitten siihen tuli minulle osoitettu viesti: "Anu, ole nopea, että ehdit mukaan". Tuli sellainen olo, että menetän sen palkinnon, jos en nyt toimi nopeasti.

Lopulta ilmoitettiin, että voiton lunastaakseen on maksettava yksi euro käsittelykuluja, ja sitä varten olisi annettava maksukortin tiedot. Siinä vaiheessa Anulle valkeni, että kyseessä on huijaus.

Anu kertoo ajatuksen käyneen mielessään jo alkuvaiheessa, mutta viesti onnistui koukuttamaan hänet niin, että huijaus melkein onnistui.

– Jotenkin jouduin sellaiseen imuun sen kanssa, se vaikutti niin aidolta. Sitten kun lopetin, olin jopa vähän harmissani.

Vaikka huijarit eivät onnistuneet pääsemään Anun rahoihin käsiksi, asia jäi vaivaamaan häntä.

– Ajattelin pitkään sen jälkeenkin, että tähän lankeaa varmaan tosi moni suomalainen, koska minäkin olen ihan järkevä ihminen ja tiedän näistä huijauksista.

Jälkikäteen ajateltuna tapaus jo vähän nolottaa.

– Ihmettelen, miten saatoin päästää itseni tietojen täyttämisessä niinkin pitkälle.

***

1:52

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja