Eteläsuomalaiset hehkuttavat kotikaupunkejaan: Tämä on parasta!

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, mikä heidän kotikaupungeissaan on parasta. Eteläisessä Suomessa asuvat vastaajat arvostivat esimerkiksi Lahden edullisia asuntoja, Kirkkonummen lähihistorian muistoja, Forssan tehdasalueita ja Espoon Nuuksiota.

Vantaa

Lentoasema. Siellä näkee kotimaisia ja ulkomaalaisia matkailijoita. Siellä on kahviloita, ja ruokaillakin voi. Kaikenlaista nähtävää enemmän kuin vieras voisi arvata.

Vehreys ja luonto.

Paljon nähtävää: Heureka ihan ykkönen!

Nuorekas kaupunki.

Lyhyt matka Helsinkiin.

Lahti

Edulliset asuntojen hinnat.

Riihimäki

Kaupungin hallittavuus: Riihimäki on sopivan kokoinen; kaikki on lähellä, muttei kuitenkaan ahdistavalla tavalla. Riihimäen ylpeyksiä, metsästysmuseota ja lasimuseota, ei tokikaan pidä unohtaa. Tämä on aito hämäläiskaupunki, jossa luonto on lähellä ja ihmiset ovat hillityn ystävällisiä.

Riihimäen Marttojen kesäkahvila Sveitsin puisto ulkoilualueineen, Kulomäki. Rautatiemuseo, Tehdasmuseo ja Willan kauppakeskus.

Porvoo

Vanha Porvoo, kaunis luonto ja joki ja meri.

Hämeenlinna

Aulangon puistometsä, Hämeen linna.

Kirkkonummi

Suomen lähihistoria on läsnä kotipaikkani arjessa. Luonnossa liikkuessa törmää vielä Neuvostoliiton vuokra-ajan jäännöksiin. Itsekin asun talossa, joka on entisellä luovutusalueella. Jäljellä on pieniä konkreettisia muistoja, mutta ennen kaikkea kirjoittamattomia tarinoita. Parasta on se, että kotiseutuni on osa itsenäistä Suomea, joka kertoo vieläkin ajan haalistamia, mielenkiintoisia tarinoita.

Järvenpää

Järvenpäässä ulkomaiset vieraani ovat aina ensin halunneet nähdä Sibeliuksen Ainolan! Siispä sinne vien uudet vieraani. Paikka on nostalginen, kaikki on ennallaan. Piha, metsä, Ainon puutarha, näkymä Tuusulanjärvelle. Voi hyvin kuvitella, kuinka Janne on kävellyt metsäpolkua järven suuntaan ja kohottanut katseensa ylös, ohi lentävään joutsenpariin. Sävel soi väreinä hänen mielessään. Rentukat kukkivat, silkkiuikkupari lipuu hiljaa ohi, sammakko kurnuttaa. Hauki lepää hiljaa kaislikossa.

Vieressä Ahola kutsuu käymään, Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon kotiin, jossa vieraana on Aino Sibeliuksen veli, taidemaalari Eero Järnefelt naapurista, Suvirannasta. Pekka-hevonen odottaa jo vieraita pihalla. Hyppäämme kyytiin ja jatkamme matkaa Rautatien hengessä asemalle, joka on Eero Järnefeltin isän piirtämä 1800-luvulla.

Ennen perille pääsyä uimme Tervanokan rannassa, aivan keskustan liepeillä, kuten jo 1960-luvulla. Jatkamme lintutornin kautta ja vielä piipahdus 1920-luvun Taiteiden talossa paikallista taidetta ihailemassa!

Espoo

Nuuksio on ehdoton paikka viedä erityisesti ulkomaiset vieraat. Espoossa on luontoa lähellä, merimaisemaa, rauhallista asua ja pian pääsee metrolla Hkiin ja Vantaalle.

Forssa

Luonto on lähellä, on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja täällä on turvallista asua. Vehreys ja kauniit, siistit puistoalueet. Kauniisti entisöidyt, tarkoitusenmukaisessa käytössä olevat Finlayssonin tehdasalueet.

Forssa on hyvin viehättävä. On joki siltoineen, Ankkalampi joutsenineen, paljon puistoja ja vanhoja rakennuksia. Paras on entinen kehräämön alue. On joki ravintolalaivoineen, koski, puisto ja vanhat punatiiliset rakennukset, joissa on mm. Vuoden museo ja kirjasto ja toriaukio. Taide-elämä on vilkasta. Ruma murrekin on ainutlaatuinen.

Kerava

Suomen toiseksi tiheimmin asuttu kaupunki, junia, autoja ja lentomeluakin. Mutta niin kauniita kukkaistuksia, puistikoita, pensaita ja puita. Värejä ja vehreyttä. Ruskaa ja talven kuuraa. Niitä en lakkaa ihastelemasta.

Lohja

Luonto, kaunis Lohjanharju ja sieltä näkymä Lohjan järvelle. Vieraani veisin tietysti ylös harjulle ja vanhaan komeaan kirkkoon, tietysti käynti Kaivosmuseossa olisi katsomisen arvoinen. Nähtävyyksien lisäksi Lohja on "sopivan kokoinen" kaupunki, mistä löytyy kaikki tarpeellinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja