Etanaoppi

Makuja-sivuille on tullut kysymyksiä etanoista ja niiden valmistamisesta. Etanoiden sesonkiaika ajoittuu usein ranskalaiseen tapaan kesään. Myös Suomessa viljellään etanoita, viinimäkikotiloita. Mutta mikään ei kuitenkaan estä nauttimasta säilöttyjä etanoita ympäri vuoden. Etanoita myydään 12-24 kappaleen säilykepurkeissa. Säilyke-etanat ovat käytettävissä sellaisenaan. Joidenkin pakkauksien mukana tulevat myös tyhjät kuoret, jotka kannattaa pestä ja säilyttää seuraaviakin etanahetkiä varten.

Perinteisesti etanoita varataan 8-12 kpl / ruokailija. Etanapannut ovat 6 kotilon vetoisia, mutta ilman virallista pannuakin etanoiden makuun pääsee. Täytetyt kuoret pysyvät nätisti pystyssä myös tavallisessa uunivuoassa merisuolapedillä. Etanaruokien klassikko on etanat Burgundin tapaan eli valkosipulivoi etanat. Etanoiden kumppaniksi sopii myös kermaisen pehmeä sinihomejuusto, parmesaani tai yrttivoi. Alkuruokana, pikkuruokana tai illan bravuurina etanat yllättävät vieraat, ja useimmiten positiivisesti.

Etanoita Burgundin tapaan

24 kpl etanoita (24 kpl tyhjiä etanankuoria)
100 g voita
2-3 valkosipulin kynttä
1 salottisipuli
1 tl sitruunamehua
2 rkl persiljasilppua
suolaa
valkopippuria

Hienonna shalottisipuli ja valkosipuli. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon. Mausta sitruunanmehulla, persiljalla, suolalla ja valkopippurilla.

Jos käytät etanankuoria, laita kunkin pohjalle ensin nokare voita, sitten etana ja lopuksi vielä voita. Tasoita aukko tiiviiksi kanneksi. Etanat voi kypsentää myös suoraan etanapannulla ilman kuorta. Jos käytössäsi ei ole etanapannua, kypsennä etanat kuoressaan merisuolapedillä uunivuoassa.

Kypsennä etanat 250 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, kunnes voi kiehuu. Tarjoa lisäksi rapea patonkia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja