Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

ESS: Makaronilaatikosta saa parempaa yllättävällä niksillä

Julkaistu 11.11.2013 10:15

Etelä-Suomen Sanomien haastatteleman professorin mukaan kotikokkailussakin kannattaa hyödyntää helppoa molekyyligastronomiaa.

Kotiruoista voi saada paremman makuisia, jos opettelee hiukan erilaisten ruoka-ainesten ja ruoanlaittotapojen kemiaa. Etelä-Suomen Sanomien haastatteleman, Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopian mukaan esimerkiksi tavallisesta makaronilaatikosta saa parempaa yksinkertaisella niksillä. Hopian mukaan pieni makeuden lisääminen suolaiseen ruokaan voi muuttaa koko ruoan aromiprofiilin erilaiseksi.

Makaronilaatikossa tämä tarkoittaa sipulien karamellisointia ja lihan tummaksi paistamista. Näin tehdään kuitenkin vaan osalle aineksista.

– Suurimman osan lihasta kypsennän meheväksi, mutta pienen osan tummaksi. Lihan maku muuttuu tummuessa Maillardin reaktion, eli sokereiden ja aminohappojen välillä tapahtuvan reaktion, vaikutuksesta, Hopia kertoo Etelä-Suomen Sanomille.

Sama sääntö pätee Hopian mukaan sipuleihin:

– Osa kuullotetaan makeaksi, osa karamellisoidaan tummemmaksi. Kun eri paistoasteilla tehdyt sipulit ja lihat pistetään laatikkoon, saadaan kokonaisuuteen uusi erilainen maku-ulottuvuus, Hopia toteaa.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Ruokatoimittaja testasi: Näin saat halvoista pakasteranskalaisista järjettömän hyviä todella helpostiJoko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"Paras lohi valmistuukin täysin odottamattoman raaka-aineen avulla: "Totaalisen ainutlaatuinen lopputulos"Kari Aihinen vinkkaa täydellisen makaronilaatikkoreseptin: ”Suurin salaisuus perustuu...”
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:45
    Sähköautot

    Talvi lähestyy: Mitä aloittelevan sähköautoilijan pitää ottaa huomioon?

  • 08:15
    Alkoholi

    Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen

  • 06:45
    Asian ytimessä.doc

    Marika Kojo ajoi kolarin ja sai syöpädiagnoosin samana päivänä: "Elän kuoleman rajapinnoilla"

  • Eilen20:25
    Halloween

    Aavemetsästäjä Mika Nikkilä kohtaa selittämättömän: "En usko – minä tiedän"

  • Eilen20:15
    Syöpä

    30-vuotiaan naisen oireet viittasivat raskauteen – taustalla olikin vakava sairaus