Espoon kuolonkaaharille yli 4 vuotta vankeutta – oikeus hylkäsi syytteet kahdesta taposta

3:23
Lukuisat läheltä piti -tilanteet tallentuivat poliisin kameraan ennen Espoon kuolonkolaria – mies ajoi kilometritolkulla väärällä kaistalla kehätiellä

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi virolaismiehen kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta vankeuteen. Tuhoisa kolari tapahtui viime vuoden lokakuussa moottoritiellä Espoossa.

1973 syntynyt Janek Tammemäe tuomittiin 4 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä vaati miehelle alkujaan rangaistusta kahdesta taposta ja vaihtoehtoisesti törkeistä kuolemantuottamuksista.

Mies kiisti tapposyytteet, mutta myönsi aiheuttaneensa kahden hengen kuoleman törmätessään vastaantulijoiden autoon. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ollut tahallisesta teosta, sillä hän oli erehtynyt ajamaan väärällä kaistalla kehätiellä. 

Käräjäoikeus katsoi, että erehtymiseen oli olemassa suuri mahdollisuus, eikä törmäystä toiseen autoon silloin voitu pitää tahallisena. Esimerkiksi itsetuhoisuutta vastaan puhui käräjäoikeuden näkemyksen mukaan se, että mies oli käyttänyt turvavyötä. 

– Jos siis vastaaja virheellisesti luuli ajaneensa kysymyksessä olevalla kaistalla oikeaan suuntaan, on hän erehtymisen vuoksi ollut epätietoinen siitä, että hänen menettelystään aiheutui hengenvaara samalla kaistalla vastakkaisesta suunnasta saapuville, tuomiolauselmassa sanotaan. 

Oikeus katsoi, että mies syyllistyi törkeisiin kuolemantuottamuksiin ja oli joka tapauksessa räikeästi rikkonut auton kuljettajalta vaadittavaa huolellisuusvelvoitetta. Hän oli lähtenyt ajamaan humalassa vilkasliikenteiselle väylälle.

Näin kolari tapahtui

Tuomion saanut mies ajoi viime vuoden lokakuussa katsastamattomalla ja vakuuttamattomalla BMW-merkkisellä leasing-maastoautolla moottoritiellä vastaantulijoiden kaistalla ja aiheutti kahden sivullisen kuoleman. Lukuisten läheltä piti -tilanteiden jälkeen, Järvenperän ja Bembölen välisellä tieosuudella vastaan tuli henkilöauto, jonka kyydissä oli keski-ikäinen aviopari. 

Vastaantulijoiden kaistalla ajaneen miehen ja avioparin autot törmäsivät toisiinsa käytännössä jarruttamatta. Aviopari kuoli tapahtumapaikalla, mutta virolaismies selvisi hengissä. 

Hätäkeskus oli ennen törmäyshetkeä saanut useita ilmoituksia kehätiellä väärällä kaistalla ajavasta autosta, jonka nopeus vaihteli hitaasta ajosta ylinopeuteen. Ensimmäiset havainnot tulivat Vantaan Jumbo-ostoskeskuksen kohdilta.

Poliisipartio tavoitti auton Espoossa ja ajoi omalla kaistallaan miehen auton rinnalla ja takana. Autojen välissä oli moottorien viherkaista ja kaiteet. Pysäytysmerkeistä huolimatta mies oli jatkanut ajoaan reagoimatta poliisin merkkeihin, kuten punaisen valopampun heilutteluun. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:00

Kuvat Espoon kehätiekolarin tapahtumapaikalta ovat surullista katsottavaa 

Partio ajoi vieressä

Poliisipartio joutui seuraamaan epätoivoista tilannetta omalta kaistaltaan ja näki autojen yhteentörmäyksen. Kun miestä kuulusteltiin myöhemmin sairaalassa, hän ei sanojensa mukaan muistanut tapahtuneesta mitään. 

Mies oli saapunut Virosta Suomeen, koska hänen piti tuoda käytössään ollut auto Tallinnaan. Hänen piti myös käydä Lahdessa noutamassa tietystä osoitteesta postia, jonka hänen oli määrä luovuttaa kaverilleen. Auton hän oli ottanut käyttöönsä muutamaa päivää aikaisemmin Helsingistä.

Mies kertoi oikeudessa tavanomaisesti ajaneensa Suomessa GPS-laitteen avulla, lukuun ottamatta itselleen tuttua Nummelan seutua. Hän oli myös aiemmin ajanut kehä 3:lla. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

1:27

Video oikeusistunnon alusta: Tapoista syytetty virolaismies ei peitellyt kasvojaan käräjäsalissa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja