Poliisi näki vierestä, kun tapoista syytetty BMW-kuski kaahasi päin vastaantulijoita Espoossa – "Huusin radioon, että nyt tulee ruumiita"

1:27
Video oikeusistunnon alusta: Tapoista syytetty virolaismies ei peitellyt kasvojaan käräjäsalissa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Lohjalla on tänään käsitelty vuodentakaista kahden hengen kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta.

Tuhoisa liikenneonnettomuus tapahtui vuosi sitten Espoossa Kehä 3:lla Bembölen ja Järvenperän välillä idän suuntaisilla kaistoilla hieman ennen kello yhtätoista lauantaisena iltana.

Syytetyn penkillä on 1973 syntynyt virolaismies. 

Mies oli ajanut moottoritiellä väärään suuntaan ja aiheuttanut useita vaaratilanteita. Hän ajoi tummaa BMW-merkkistä maastoautoa, jota ei ollut vakuutettu eikä katsastettu.

Poliisiauto oli ajanut auton rinnalla ja yritti saada kuljettajan pysähtymään. Tästä huolimatta viisikymppinen mies oli ajanut nokkakolarin vastaan tulleen auton kanssa.

Poliisin mukaan mies oli takaa-ajotilanteessa kääntänyt päänsä pois ja lisännyt autonsa vauhtia. 

Kaksi sivullista kuoli

Vastaantulijoiden autossa olleet 52-vuotias mies ja 46-vuotias nainen kuolivat törmäyksessä. Virolaismies loukkaantui ja joutui sairaalahoitoon. Meni pitkään, että poliisit pystyivät kuulustelemaan häntä. 

Miestä syytetään kahdesta taposta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 

Istunto Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi kello 9.30 torstaina. MTV Uutiset raportoi käräjäpäivän kulusta tähän artikkeliin.

14.00 Nyt syytetty sanoo muutaman sanan, joista osa on osoitettu uhrien omaisille.

– En ole juristi, en ymmärrä juridiikasta mitään, mutta mitään tahallisuutta tässä teossa ei ole ollut, mies sanoo.

Hän sanoo, ettei osannut reagoida poliisin merkinantoon, koska ei ilmeisesti ymmärtänyt sen koskevan häntä. 

– Haluan vilpittömästi sanoa, että antaisin mitä tahansa, ettei tätä päivää olisi ollut. En aio ruveta karttamaan tätä menettelyä, mutta minun pitäisi kuitenkin kotona hoitaa muutamat asuntoasiat ja terveysasiat kuntoon. Ymmärrän, että tehtyä ei saa tekemättömäksi. Näin ollen pystyn ainoastaan sydämestäni pyytämään anteeksi. Ymmärrän myös samalla, jos anteeksiantoa ei tule, mies sanoo tulkkinsa avustuksella. 

MTV Uutisten käräjäseuranta päättyy. Käräjäoikeus päättää loppupäivän kuluessa, koska asiassa annetaan tuomio.

13.33 On loppulausuntojen aika. Syyttäjä aloittaa. 

– On ollut vain ajan kysymys, milloin sattuu pahasti. Näissä olosuhteissa ei ole voinut kuvitella ajavansa oikeaa kaistaa. Tuossa kohdassa (kolaripaikka) näkyvyys on ollut heikko. Ajoneuvojen vauhti on ollut noin sata kilometriä tunnissa, eikä reaktioaikaa ole jäänyt muutamaa sekuntia kauempaa. On ihme, että tuosta on selvinnyt elävien kirjoissa, syyttäjä sanoo loppulausunnossaan viitaten eloonjääneeseen syytettyyn.

Syyttäjän näkemyksen mukaan oikeuden ratkaistavaksi jää vahvan näytön edessä se, oliko mies toiminut tahallisesti vai tahattomasti.

– En näe mitään syytä, miksi tätä ei katsottaisi tahalliseksi, syyttäjä sanoo.

13.21 Toinen todistaja oli ajanut kehätiellä kohti länttä ja havainnut kanssaan samaan suuntaan ajavan auton idänpuoleisilla kaistoilla. Hän oli pyytänyt ystäväänsä välittömästi soittamaan hätäkeskukseen. Pian taustapeiliin oli ilmestynytkin poliisiauto vilkut päällä. 

Todistaja oli nähnyt kuinka poliisit olivat punaisella valopampulla yrittäneet herättää väärään suuntaan ajaneen kuskin huomiota ja yrittäneet saada häntä pysähtymään. Todistajan mukaan sillä ei ollut mitään vaikutusta kuskin etenemiseen. 

– Auto ei vaikuttanut omaan silmääni ajelehtivan tiellä, mutta auton vauhti näytti vaihtelevan reilun alinopeuden ja ylinopeuden välillä. Ei näyttänyt minkäänlaisia väistämisen merkkejä. Ajaminen näytti määrätietoiselta. Hän ei näyttänyt siltä, että hän olisi ollut lopettamassa ajoa tai poistumassa moottoritieltä. Yritimme muiden autoilijoiden kanssa painella äänimerkkejä hänelle, todistaja kertoo.

13.00 Istunto jatkuu todistajien kuulemisella. Ensimmäisenä todistajana kuullaan poliisia, joka oli mukana takaa-ajossa. Hän näki autojen yhteentörmäyksen. 

– Olimme valvomassa mopomiittiä, kun tuli ilmoitus, että kehäkolmosta on tullut väärää kaistaa auto jo pidemmän matkaa. Lähdimme ajamaan Espoon suuntaan ja tavoitimme auton, joka ajoi väärää kaistaa. Itse toimin partionjohtajana ja istuin apukuskin paikalla, poliisimies kertoo.

Hänen mukaansa poliiseilla oli ollut katsekontakti bemarikuskiin auton rinnalla ajaessa, mutta kuski ei ollut reagoinut poliisin läsnäoloon.

– Kuljettaja katsoi meihin päin, käänsi katseensa ja jatkoi matkaa. Mäenharjanteella auto kiihdytti nopeuden noin sataan. Ajoimme siinä vierellä. Tie lähtee kääntymään alaspäin. Vastaan tuli sitten mäkeä pitkin autoja, jotka joutuivat väistämään väärällä kaistalla ajanutta autoa. Kun tämä auto tuli alas mäenharjanteelta, vastaantullut auto ei sitten enää ehtinyt väistää, poliisi kertoo.

Vastaantulija ei ollut ehtinyt tehdä minkäänlaisia väistöliikkeitä .

– Huusin radioon, että nyt tulee ruumiita. Pysäytimme auton ja lähdimme juoksemaan onnettomuuspaikalle. Paikalle oli jo ehtinyt siviileitä. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että vastaan tulleen auton kuljettaja oli kuollut. Väärään suuntaan ajaneen auton ikkunat olivat rikki ja näin, että kuljettaja hengittää.

Poliisin mukaan paikalle oli sattumalta osunut lääkäri, joka antoi tilanteessa elvytysapua.

11.46 Syyttäjä vaatii miehelle alla kuvatuista teoista 10 vuoden vankeustuomiota. Syytetty myöntää aiheuttaneensa vastaantulevassa autossa olleiden henkilöiden kuolemat, mutta kiistää tapot. Hän kuitenkin myöntää syyllistyneensä törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Nyt istunnossa on noin tunnin pituinen tauko, jonka jälkeen kuullaan todistajia.

11.33 Syytetty jatkaa perustelujaan: 

– Osaan ainoastaan aavistaa, että olen joutunut tielle vahingossa, erehdyksestä. Kuvittelin ilmeisesti, että ajan oikeaan suuntaan, ja että tämä on tie, jossa ei ole keskiviivaa. Ei näkynyt tietenkään mitään liikennemerkkejään, kun ajoin väärään suuntaan, niin en voinut niihinkään reagoida, hän sanoo.

Syyttäjä huomauttaa, ettei miehen spekulatiivisilla muistikuvilla ole todistemielessä painoarvoa.

11.10 Vastaajan kuuleminen tehdään tulkin avustuksella. Häneltä kysytään kolari-illan muistikuvista.

– En muista siitä mitään. Olin luultavasti käynyt Lahdessa kaverini yrityksen postilaatikosta hakemassa postia. En muista edes pari päivää aikaisemmin tapahtuneita asioita, joten tämä on pikemminkin päätelmä, mitä olen saattanut tehdä, mies sanoo.

Auto oli miehen mukaan ollut hänen käytössään pari päivää, ja se oli tarkoitus palauttaa leasing-yhtiölle Tallinnaan. Mies kertoi viime syksynä majailleensa ystävänsä luona Nummelassa, kun hän ajoi kolarin.

Mies oli kertomansa mukaan Suomessa hoitamassa autoon liittyviä asioita ja yrittäjäkaverinsa asioita. Syytetyn mukaan hänen elämänsä oli ollut kolmen vuoden ajan arkisten huolien sävyttämää. Huolet liittyivät muun muassa avioeroon ja työelämään.

Miehen mukaan asiat olivat kuitenkin niin sanotusti perinteisiä arkihuolia, eli stressaavia, mutta eivät niinkään vakavia. Hänellä ei ollut itsetuhoisia ajatuksia.

Syytetty kertoo ajelleensa pääkaupunkiseudulla tavanomaisesti etupäässä navigaattorin avulla.

Törmäyksessä mies sai muun muassa vakavia suolistovammoja ja luunmurtumia. Hän joutui käymään useissa leikkauksissa.

10.49 Asianomistajien puolustus toteaa videon katsomisen jälkeen, että "mies ajeli vain eteenpäin", vaikka hän olisi voinut pysähtyä havaitessaan vastaantulijoita.

Salissa pidetään nyt noin vartin tauko. Sen jälkeen istuntoon kutsutaan todistajia ja vastaaja kertoo oman versionsa tapahtumista. 

10.30 Salissa katsotaan nyt video poliisin partioautosta, joka pyrki tavoittamaan virolaismiehen kuljettaman auton kehätiellä. Silminnäkijöiltä oli tullut useita soittoja hätäkeskukseen vaaratilanteita aiheuttavasta bemarikuskista. 

Videolla näkyy, miten tumma auto ajaa vastaantulijoiden kaistalla ja vastaan tulee lukuisia autoja.

Syytetty mies katselee videota käräjäsalin ruudulta hievahtamatta. 

Nokkakolari ei näy videolla täysin, mutta havaittavissa on, että tilanne tuli uhrien kuljettamalle autolle täytenä yllätyksenä. Törmäys oli väistämätön. Uhrien auto tuli törmäyshetkellä pienen kumpareen takaa.

– Kiinnitän huomioita, ettei syytetty tehnyt elettäkään pysähtyäkseen, vaikka vastaan tuli jatkuvasti autoja, syyttäjä sanoo.

10.19 Asianomistajien puolustus huomauttaa, että vastapuolen näkemyksen mukaan mies on ajanut väärällä kaistalla tahallaan. Mies kuitenkin kiistää tahallisuuden. Hän oli tekoaikaan hyvin tukevassa humalassa. Hänen verestään löytyi myös fentanyyliä.

– Oletuksemme mukaan hän ei ole ymmärtänyt ajaneensa sieltä Jumbolta (ostoskeskus Vantaalla) saakka väärällä kaistalla, miehen puolustusasianajaja sanoo.

Mies oli ajanut väärällä kaistalla siis sangen pitkän matkan, aina Vantaalta pitkälle Espooseen saakka. Matka on yli 20 kilometriä. 

10.01 Seuraavaksi salissa kuullaan syytetyn puolustuksen puheenvuoro. Siitä ilmenee, ettei mies sanojensa mukaan edelleenkään muista onnettomuushetkeä tai osaa selittää tapahtunutta. 

– Päämieheni ei ole pystynyt tämän onnettomuuden jälkeen muistamaan, miksi hän on ajanut kehäkolmosta väärään suuntaan. Hän loukkaantui vakavasti tässä onnettomuudessa. Turvavyö pelasti hänet. Hän on saanut sisäisiä vammoja, joita on leikattu Helsingissä. Luita murtui. Hänet siirrettiin sitten kotimaahansa toipumaan. Syyskuun puolella hänet leikattiin uudelleen. Vaivoja hänellä edelleen tästä (kolarista) on. Niiden kestosta ei vielä ihan tarkkaa tietoa ole.

– Hän tulee kertomaan omasta historiastaan ja taustastaan täällä. Hän on tällä hetkellä työkyvytön, miehen puolustus kertoo puheenvuorossaan.

Syytetty käveli saliin kyynärsauva mukanaan.

9.45 Istunto alkaa syyttäjän syytteidenluvulla. Raskaimpina syytteinä miehelle vaaditaan rangaistusta kahdesta taposta tai vaihtoehtoisesti törkeistä kuolemantuottamuksista. 

Syytteen mukaan mies oli ajanut kehätiellä vastaantulevaa autoa suoraan päin 85–95 kilometrin tuntinopeudella. Vastaantullutta henkilöautoa kuljettanut mies oli kuollut välittömästi törmäyksessä. Myös samassa autossa ollut nainen menehtyi. 

Syytetty oli tekohetkellä yli kahden promillen humalassa. 

Oikeussalissa sai istunnon aluksi kuvata. Harmaaseen paitaan ja pipoon sonnustautunut syytetty piti maskia kasvoillaan, eikä peitellyt kasvojaan muutoin. Hänen vieressään istuu tulkki ja asianajaja. Mies kuunteli syytteenlukua rauhallisen oloisena tulkkiinsa päin hieman kumartuneena.

Onnettomuus tapahtui lauantaiseen ilta-aikaan viime vuoden lokakuun 17. päivä. Syyttäjän mukaan miehen käyttämä BMW-merkkinen maastoauto oli vakuuttamaton ja katsastamaton. Loukkaantumisensa jälkeen mies siirrettiin kotimaahansa Viroon saamaan sairaalahoitoa. 

– Kaiken kaikkiaan äärimmäisen traaginen rikos ja poikkeuksellisen törkeä omassa lajissaan, syyttäjä päättää puheenvuoronsa. 

Juttua korjattu kello 8.57: Oikeutta käydään Lohjalla, ei Espoossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja