Espoon kuolonkolarin väistämätön tuho käy ilmi näistä kuvista: Aviopari ei ehtinyt reagoida, kun humalainen BMW-kuski kaahasi päin

1:00
Kuvat Espoon kehätiekolarin tapahtumapaikalta ovat surullista katsottavaa – rattijuoppo aiheutti kahden hengen kuoleman lokakuussa 2020

Kaahaus kehätiellä vei kahden sivullisen hengen. Kolarin aiheuttanut mies sen sijaan pystyi kävelemään omin jaloin pois rusentuneesta autostaan.

Viime vuoden lokakuussa lauantainen myöhäisilta muuttui tragediaksi kehätiellä Espoossa. 1973 syntynyt virolaismies ajoi katsastamattomalla ja vakuuttamattomalla BMW-merkkisellä maastoautolla vilkkaasti liikennöidyllä moottoritiellä vastaantulijoiden kaistalla kammottavin seurauksin.

Mies oli tapahtuma-aikaan tukevassa 2,17 promillen humalassa. Hän ei sanojensa mukaan muista mitään tapahtuneesta edes parilta aiemmalta päivältä. Ensimmäiset havainnot hänen ajostaan tehtiin jo Vantaalla, noin 20 kilometrin päässä kolaripaikalta.

Poliisin kuulusteleman todistajan mukaan miehen ajaman auton nopeus oli vaihdellut silminhavaittavasta alinopeudesta ylinopeuteen. 

– Liikennettä ei ollut kauhean paljon, autoja tuli aina välillä vastaan yhdestä kolmeen. Muutamaan otteeseen oli läheltä piti -tilanteita, koska joku oli ohittamassa raskasta kalustoa ja ohittavat autot hidastivat ja väistivät takaisin keskikaistalle. Tällaisia tilanteista oli kourallinen, miehen ajoa seurannut todistaja kertoi poliisikuulusteluissa. 

Tiedot käyvät ilmi tapauksen esitutkinnasta. Poliisin onnettomuuspaikalta ottamat kuvat ovat nähtävissä yllä olevalta videolta.

Pysäytysmerkit eivät tehonneet

Bembölen ja Järvenperän välisellä tieosuudella idänpuoleisilla kaistoilla väärään suuntaan ajanut kuski oli törmännyt vastaantulevaan henkilöautoon. Poliisit ajoivat onnettomuushetkellä kuskin perässä länteen menevällä kaistalla pysäytysmerkkejä antaen. 

Kuljettaja oli jatkanut määrätietoisesti ajoaan ja väittää, ettei hän ollut havainnut pysäytysmerkkien koskevan häntä. Esitutkinnasta ilmenee, että mies oli katsonut partioon päin, kääntänyt katseensa pois ja kiihdyttänyt nopeuttaan. 

Poliisipartio joutui seuraamaan epätoivoista tilannetta omalta kaistaltaan. Partio näki autojen yhteentörmäyksen.

Molempien kolariautojen nopeusmittarit olivat pysähtyneet 100 km/h:n kohdalle. Sekä kuskin että vastaantulijoiden autot vaurioituivat täysin. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan syytetyn BMW-merkkisen auton perä oli noussut tien reunakaiteelle ja vastaantulijoiden Volkswagen kääntynyt sivuttain ajosuunnassaan. 

Autossa ollut aviopari, 52-vuotias mies ja 46-vuotias nainen todettiin kuolleiksi turmapaikalla. Väärällä kaistalla ajanut bemarikuski sen sijaan oli tullut tajuihinsa ja noussut autostaan ulos omin jaloin.

2:48

Muisti meni

Sairaalahoitoon joutuneelta kuskilta kysyttiin poliisikuulusteluissa paria viikkoa myöhemmin lukemattomia kertoja, miten hän päätyi ajamaan kehätietä väärään suuntaan, tajusiko hän tehneensä niin ja miksei hän reagoinut poliisien pysäytysyrityksiin.

Virkavallan saamat vastaukset toistivat itseään:
– En muista.

– En ymmärrä, enkä muista, että olisin siellä ajanut.
– En kyllä muista, en tiedä. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli asiaa torstaina istunnossaan. Syyttäjä vaatii miehelle 10 vuoden rangaistusta kahdesta taposta tai vaihtoehtoisesti kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Mies myöntää aiheuttaneensa kuolemat, mutta kiistää tapot. Hän myöntää syyllisyytensä törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joista hänelle niin ikään vaaditaan rangaistusta.

Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

1:27
Video oikeusistunnon alusta: Tapoista syytetty virolaismies ei peitellyt kasvojaan käräjäsalissa


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja