Esko Seppänen: Uusi pankkikriisi kolkuttaa ovella

Entinen europarlamentaarikko (vas.) ja taloustoimittaja Esko Seppänen sanoo, että pankkijärjestelmässä muhii uusia kriisien aineksia.

Pankkien valvontaa on lisätty, mutta Seppäsen mielestä ne ovat ovat rikollisjärjestöjen tavoin aina askeleen edellä valvojia.

– Kansainväliset suurpankit eivät ole helvetin enkeleitä. Ne ovat taloudellisen manalan lauttureita, kharoneja, joiden virtuaalinen mafia on vaarallisempi maailman-taloudelle kuin mikään muu rikollisjärjestö. Ne ovat saaneet kuuden vuoden aikana sakkoja yli 230 miljardin dollarin arvosta mm. valuuttakurssien manipuloinnista, Seppänen kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Mistä Suomi vaikenee (Into Kustannus).

Hän muistuttaa, että pankit ovat saaneet rikkomuksistaan miljardiluokan sakkoja. Ennätys on Bank of Americalla, joka suostui maksamaan yli 16 miljardin dollarin sakot johdannaiskaupoista. Euroopan ennätystä pitää hallussaan ranskalainen PNB Paribas-pankki lähes 9 miljardin dollarin sakoilla.

Seppänen sanoo MTV Uutisille, että valvonta tai sakottaminen eivät ole saaneet kansainvälisiä suurpankkeja kuriin.

– Ne ovat edelleen riskiuralla. Ne ottavat jatkuvasti valtavia riskejä, ja monen suurpankin tuloksen odotetaan heikentyvän keinottelun tuloksena. Valvonta ei pysty puuttumaan pankkien ottamiin uusiin riskeihin ja johdannaiskauppoihin.

Seppäsen mukaan suomalaiset pankit ovat hoitaneet asiansa hyvin ja vaikuttavat turvallisilta, mutta niitäkin uhkaa kansainvälinen pankkitoiminta.

– Olemme siirtyneet eurooppalaisessa pankkijärjestelmässä vaiheeseen, jossa joudumme mahdollisesti korvaamaan pankkien konkursseja valtioiden rahoilla ja niistä syntyneet tappiot iskevät entistä enemmän veronmaksajien kukkaroille.

7 vuoden välein mylläkkää

Esko Seppäsen mukaan pankkimaailmassa on koettu suuria myllerryksiä noin seitsemän vuoden välein. Tällä kaavalla laskettuna uusia ongelmia olisi luvassa jo tänä vuonna.

– Tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa on Saksan suurin pankki, Deutsche Bank. Sen tappiot ovat kymmeniä miljardeja euroja. Sen kaatumisesta Eurooppa ei helpolla selviäisi. Tappioiden syynä ovat pankin liikkeelle laskemat ylisuuret johdannaiset, joista se ei pysty enää vastaamaan. Tästä voi tulla monta pankkiruumista. Meille suomalaisille voi tulla ongelmia ja maksettavaa näistä muiden eurooppalaisten pankkien vaikeuksista.

Verojen kiertely saa Esko Seppäseltä kylmää kyytiä. Hän moittii suomalaista mediaa siitä ettei veronkiertäjien kohtelua ole avattu tarpeeksi.

– Veropetoksen tehneet saavat palata Suomeen, voivat esittää verottajalle anteeksipyynnön ja saavat pienen veronkorotuksen. Joissakin tapauksissa he saattavat saada jopa veronpalautuksia. He vapautuvat syytteistä eikä heidän nimiään julkisteta. Verottaja voi antaa teon anteeksi eikä poliisi voi jatkaa asian tutkimusta. Median pitäisi kertoa, että laissa on tällaisia porsaanreikiä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja