Esko Seppänen ryöpyttää Venäjä-suhteita: Suomi on toiminut historiattomasti ja osittain sivistymättömästi

Mistä Suomi vaikenee? 25:53

Entinen vasemmistoliiton kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen arvosteli Studio55.fi-lähetyksessä mielestään Nato-mielistä virkamieskuntaa ja armeijan johtoa Suomen ja Venäjän välisten suhteiden horjuttamisesta.

– Stalin sanoi: maantieteelle me emme voi mitään, tarkoittaen omaa maataan. Sitten hän lisäsi suomalaisille: ettekä tekään voi sille mitään. Tämä geopoliittinen tosiasia pakottaa meidät minun mielestäni historian jatkumon ylläpitämiseksi ystävällisiin suhteisiin naapurimaamme kanssa. Tässä mielessä Suomi suorittaa minun mielestäni provokaatioita, kun ministeri sanoo, että meidän tärkein aseenhankkijamme ja tärkein asevoimien avustaja on Yhdysvallat, Esko Seppänen totesi lähetyksessä .

– Tämä Yhdysvallat-yhteys on epäilemättä Venäjän näkökulmasta huolestuttava, varsinkin, kun me olemme EU-maista pisimmällä yhteisellä maarajalla Venäjän kanssa. Suomi on toiminut historiattomasti ja osittain sivistymättömästi tässä kysymyksessä, joka vaatii tarkan pelaamisen meiltä, jotta me pystyisimme säilyttämään oman itsenäisyytemme ja samanaikaisesti tekemään hyvää naapuripolitiikkaa. Eli Suomi on luopunut puolueettomuudesta USA:n hyväksi ja Venäjän-suhteiden tappioksi.

Seppälä kritisoi erityisesti Suomen suunnittelemia sotaharjoituksia Yhdysvaltojen kanssa.

– Oliko pakko kutsua USA:n toivomuksesta USA:laisia F15-hävittäjäkoneita Rissalaan itärajan läheisyyteen harjoittelemaan sotaa suomalaisten kanssa? Ja tämä tapahtui vastoin tasavallan presidentin tietoa, ohi armeijan ylipäällikön, puolustusministeriön ja armeijan myötävaikutuksella.

– Tässä mielessä Suomen ulkopolitiikkaa eivät siinä yhteydessä tehneet ne, joille se kuuluu, vaan teki tällainen Nato-mielinen virkamieskunta ja ilmeisesti entistä enemmän Nato-mielinen armeijan johto.

Seppänen uskoo, että tapahtunut aidosti ärsytti Venäjää. Kuin myös se, että Yhdysvallat tuo keväällä panssaroituja ajoneuvoja maavoimien Arrow-harjoitukseen ja että Yhdysvaltain kesäkuussa järjestämä merellinen Baltops-16-harjoitus toteutetaan osin Suomessa.

– Siihen liittyy vielä tämä (Naton) isäntämaasopimus, jolla Suomi on sitoutunut antamaan apua vieraiden joukkojen tullessa maahan. Tämä vieraiden joukkojen maahantulo voi tapahtua myöskin sen sopimuksen mukaan ei Suomen puolustamistarkoituksiin, vaan tarvittaessa myös hyökkäystarkoitukseen. Siihen sisältyy myös hyökkäys- ja taistelutoiminta.

– Tämä kaikki on sellainen yhdistelmä suhteessa naapuriimme, että siellä katsotaan epäluottamuksella Suomen liittoutumattomuutta. Minun on vaikea uskoa venäläisten tuntevan turvallisuutta tämän politiikan seurauksena. 

Lue myös:

    Uusimmat